Faktorerna som gör dig till myggornas favorit

Det verkar inte bli en rejäl myggsommar. Men på sina håll kan det trots allt krylla av blodsugare – speciellt i Norrland. –Där finns det mycket fuktiga skogar som de gillar att utveckla sig i. Där är det väldigt mycket av de klassiska skogsmyggen, säger myggforskaren Anders Lindström.

Myggbett kan vara irriterande och orsaka klåda. Arkivbild.

Myggbett kan vara irriterande och orsaka klåda. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson / TT

Djur2023-07-23 19:00

Förutom skogsmyggen i Norrland finns vid nedre Dalälven och Klarälven så kallade översvämningsmygg. Där har de i maj och början av juni varit så många att de har fått bekämpas från helikopter.

I början av säsongen såg det ut att bli en sommar med mycket mygg, men sedan avtog det. Anders Lindström, myggforskaren på Statens veterinärmedicinska institut, tror att det beror på att det har varit så torrt.

– Då var det många myggor som dog, säger han.

Varierande effekt

På apotek och i vissa livsmedelsaffärer finns olika myggmedel att köpa. Dessa fungerar ofta ganska bra, enligt Anders Lindström. Men det beror helt på hur känslig man är.

– Om man tycker att det är väldigt besvärligt kanske det är bättre att klä på sig eller till och med gå in. Det finns tyvärr inga hemliga knep för att undvika myggbett.

Är du den enda i kompisgänget som tycks drabbas av bett? Det kan bero på flera orsaker. Forskare har kunnat se att att myggor gärna drar sig till personer med blodgrupp 0.

Men på individnivå blir det krångligare. Där kan det finnas flera olika orsaker som själva eller i kombination gör personen attraktiv för myggan.

– Två sådana saker är ämnesomsättning och hur mycket koldioxid man utsöndrar. De känner lukten av koldioxid och det är så de hittar oss, säger Anders Lindström.

Gillar gravida

På grund av hög ämnesomsättning är det även vanligt att gravida är attraktiva byten. Och om du är varm i huden efter en spring- eller krogrunda smakar man extra gott.

Det finns fler potentiella orsaker. Huden utsöndrar många oljor som bakterier bryter ner. En sådan nedbrytningsprodukt är mjölksyra, som myggorna är känsliga för.

Blommiga tvålprodukter kan också påverka huruvida myggorna gillar dig eller inte. Men på vissa människor är blomtvålen attraktiv medan den på andra anses motbjudande av myggen.

– På gruppnivå har vi bra koll på vad myggorna gillar, men när vi kommer ner på individnivå blir det svårt att säga varför just jag blir så attackerad av myggen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!