Fall av fÄgelinfluensa konstaterad i Sörmland

FÄgelinfluensan har spridit sig uppÄt i landet till Sörmland, som nu fÄtt sitt första fall bland tamfÄglar för sÀsongen.

VÀrphöns hos SkÄneÀgg i Mörarp. Arkivbild.

VÀrphöns hos SkÄneÀgg i Mörarp. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Djur2021-12-31 09:00

Det Àr ett fall av fÄgelinfluensa som nu konstaterats hos tama höns i Flen, skriver lÀnsstyrelsen i Södermanland pÄ sin hemsida.

Sedan tidigare har Statens VeterinĂ€rmedicinska anstalt (SVA) konstaterat fem tidigare fall av fĂ„gelinfluensan i SkĂ„ne och Kalmar lĂ€n under december, bland annat har fler Ă€n 3 000 kalkoner avlivats pĂ„ en gĂ„rd i nĂ€rheten av Löderup, i södra SkĂ„ne.

Även flera fall bland vilda fĂ„glar i SkĂ„ne, Kalmar lĂ€n, Halland och Östergötland har konstaterats under perioden oktober till december.

I Europa har drygt 550 fall av fÄgelinfluensa bland tamfÄglar och pÄ fÄglar i fÄngenskap konstaterats sedan början av september, vara 105 av fallen de senaste sju dagarna, skriver SVA i sin Epidemiologisk lÀgesbild.

Italien sticker ut med totalt 280 utbrott, men Àven lÀnder som Danmark, Tyskland, Ungern, Tjeckien, NederÀndarna och Storbritannien Àr drabbade. I Frankrike har Ätta utbrott rapporterats in i ett omrÄde med produktion av ankor och gÀss i sydvÀstra Frankrike, ett omrÄde som tidigare drabbats hÄrt av fÄgelinfluensa.

Utbrotten gör att flera lÀnder i Europa nu inför förhöjd skyddsnivÄ för tamfÄglar.

Förra sÀsongen var den vÀrsta i Sverige nÄgonsin, med 22 drabbade gÄrdar, de allra flesta i södra Sverige. Och enligt SVA vÀntas risken för utbrott öka under kommande mÄnader.

En anledning till spridningen Àr flyttfÄglars rörelser. Ofta drabbas vilda fÄglar men vissa Är Àven tamfÄglar.

Fakta: FĂ„gelinfluensa

FÄgelinfluensa Àr en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjÀderfÀn.

Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med vÀldigt hög dödlighet.

Vissa virustyper kan smitta mÀnniskor, men det Àr mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen mÀnniska smittats av fÄgelinfluensa.

Förra vintern drabbades Sverige av flera stora utbrott i vad som beskrivits som den vÀrsta fÄgelinfluensasÀsongen hittills. Bland annat tvingades Sveriges största Àggproducent, i MönsterÄs kommun, avliva omkring tvÄ miljoner vÀrphöns.

FĂ„gelinfluensa sprids inte via livsmedel.

KÀlla: Jordbruksverket, Statens veterinÀrmedicinska anstalt, FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!