– Schimpanser är starka djur, de har en väldigt hög riskklassning. Det är inga djur som man får gå i närheten av eller ha närkontakt med, inte våra medarbetare heller, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som äger Furuvik.
– Så vårt största fokus var att se till att ingen människa kom till skada.
Dramat inleddes vid 12-tiden på onsdagen när tre av schimpanserna rymde. Polis, räddningstjänst och skyttar larmades till djurparken och två av dem kunde skjutas relativt omgående. Den tredje apan eftersöktes med bland annat drönare.
– Så fort de tog sig ut så satte vi schimpanshuset under uppsikt. Vi kunde då se att ytterligare en schimpans försökte ta sig ut, den sköts då. Och nu har jag fått information om att en fjärde schimpans har försökt ta sig ut och skjutits, säger Annika Troselius.
"Bedövning inget alternativ"
På kvällen meddelade polisen att det är oklart om den fjärde schimpansen är död eller levande.
– Det är mörkt och man kan inte gå fram, man kan inte ta sig in där den är, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.
Den femte schimpansen tog sig tillbaka in i hägnet på egen hand. Totalt handlar det alltså om fem av djurparkens sju schimpanser som har rymt.
Enligt uppgifter tidigare under dagen hade djurparken inte tillräckligt med bedövningsmedel för att söva alla schimpanserna men det tillbakavisades under kvällen.
– Det blev en miss i kommunikationen. Det finns bedövningsmedel i parken men det var aldrig ett alternativ att använda. Schimpanser är högriskdjur och är det fara för mänskligt liv är enda alternativet att avliva dem, enligt riskgruppen och experterna, säger Annika Troselius.
"Otroligt allvarligt"
Exakt hur schimpanserna kunde ta sig ut från sitt hägn vet man inte i dagsläget.
– Vi kommer att göra en fullständig utredning efter det här, när vi har fått kontroll på situationen. Vi kommer också att vidta alla nödvändiga åtgärder för att inget liknande någonsin ska kunna hända igen.
Själva Furuviksparken är stängd för säsongen. Dock så fanns det gäster på Furuviks havshotell som ligger nära parken, de informerades av personal om vad som pågick.
– Vi ser otroligt allvarligt på det här. Det är tragiskt på alla sätt och vis, säger Annika Troselius.
Händelsen utreds som ett brott mot djurskyddslagen.
– Vi samlar in så mycket uppgifter som vi kan om hur det här har kunnat ske, hur de har kunnat ta sig ut därifrån, och om det ligger något slags brottsligt i det, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.
Länsstyrelsen: Parken utreder
Länsstyrelsen Gävleborg uppger att den just nu inte är inblandad i hanteringen av händelsen.
"När det akuta skedet är över får vi att titta på om det finns skäl för att vi ska följa upp detta utifrån den utredning som parken själv aviserat att de ska göra", skriver länsstyrelsens kommunikationschef Sofia Rohlin till TT.
Tidigare under hösten har även en orm och lappugglor varit på rymmen från Skansen – både ugglorna och ormen kunde senare föras tillbaka. Det är länsstyrelserna som utför tillsyn av djurparker, och trots att det varit flera djur som rymt från djurparker i höst har Jordbruksverket inte fått några indikationer från länsstyrelserna om att reglerna behöver ändras.
– Vi har inte fått några sådana indikationer, för det finns ju regler, djuren får absolut inte rymma, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.