Flyger extremhögt – undviker överhettning

Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Dubbelbeckasin på hög höjd. Arkivbild.

Dubbelbeckasin på hög höjd. Arkivbild.

Foto: Åke Lindström/TT

Djur2023-10-05 02:30

Dubbelbeckasiner och trastsångare hör till de arter som under flygning på dagtid söker sig till uppemot fyra kilometer högre höjder än när de flyger under natten.

Ett forskarlag försåg fåglar med dataloggar som kunde ge information om flyghöjd, position och temperatur och kan nu lansera hypotesen att det handlar om temperaturreglering: Om fåglarna inte skulle söka sig till extrema höjder hade de under långflygning på dagtid blivit överhettade på grund av solstrålningen.

Biologen Sissel Sjöberg understryker att fler studier behövs, men menar att det verkar som att fåglarna måste flyga så högt för att ens klara av att flyga på dagtid.

Med samma metod hoppas hon och hennes kollegor kunna undersöka varför fåglar som normalt sett är dagaktiva föredrar att flyga på natten.

"Det är otroligt häftigt att fåglar som väger hälften av en golfboll kan flyga flera dygn i sträck – och att de gör det på extremt höga och kalla höjder", säger hon i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!