Fokus på lemuren i kampen mot klimatförändringar

Kan lemurer vara en del av lösningen på återskapandet av hållbara skogsekosystem i Madagaskar? Det hoppas och tror forskare på SLU som i ett nytt projekt riktar ljuset mot olika vilda djur när det inte räcker med att plantera nya träd för att rädda klimatet.

Lemurer är en av de viktigaste fröspridarna i Madagaskars skogar. Arkivbild.

Lemurer är en av de viktigaste fröspridarna i Madagaskars skogar. Arkivbild.

Foto: Roland Johansson / TT

Djur2021-03-29 02:53

Madagaskar har förlorat omkring hälften av sin naturliga skog sedan 1950-talet och nu har landet inlett ett stort arbete med återbeskogning. Men trots att tropiska regnskogar, som binder och lagrar koldioxid, har en viktig del i bekämpandet av klimatförändringar, räcker det inte med att bara plantera träd.

Hänsyn till djuren

Därför vill nu forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tillsammans med lokala aktörer utveckla en metod för skogsrestaurering som också tar hänsyn till vilda djurs möjligheter att nyttja dessa skogar. Lemurer, fladdermöss och fåglar anses extra viktiga för skogens funktion då de sprider frön.

"Om vi bara fokuserar på att binda så mycket koldioxid som möjligt är risken att endast några få trädarter som växer snabbt planteras. Detta får till följd att den biologiska mångfalden utarmas och att skogen inte uppfyller de behov som lokalbefolkningen har", säger Sheila Holmes, forskare vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö, enligt SLU:s sajt.

Förutsättningar i miljön

Planen är att forskarna ska kartlägga vilka djur som finns i områdena som återbeskogas, och i närliggande naturliga skogar. På så sätt hoppas man kunna se vilka förutsättningar i miljön som djuren lockas av och därmed kunna skapa samma förutsättningar i de återbeskogade områdena.

"Det här kommer att bidra till att återställa djurens avgörande roll som fröspridare i dessa skogar och öka skogarnas förmåga att överleva i framtiden", säger Sheila Holmes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om