Förrymda kängurun Della hittad – ska avlivas

För fem år sedan rymde kängurun Della från en bostad i Småland. Nu har djuret sannolikt hittats, men den avmagrade kängurun ska avlivas efter ett beslut från länsstyrelsen, skriver Smålandsposten.

Djuret som varit på vift i Växjötrakten i fem år är en så kallad vallaby, en mindre släkting till kängurun. Nu har den troligen setts i skogarna, men länsstyrelsen har fattat beslut om att den ska avlivas. Arkivbild.

Djuret som varit på vift i Växjötrakten i fem år är en så kallad vallaby, en mindre släkting till kängurun. Nu har den troligen setts i skogarna, men länsstyrelsen har fattat beslut om att den ska avlivas. Arkivbild.

Foto: Peter Balsillie/AP/TT

Djur2021-11-16 18:48

Det var i oktober som en kamera i skogarna strax söder om Växjö tog en bild på en vallaby, som är en mindre släkting till kängurun. Mest troligt är att det rör sig om ett djur som rymde från en bostad i Växjö kommun för fem år sedan.

– Ja, det kan ju inte vara någon annan. Vi känner inte till någon annan vallaby som har rymt och det är ju osannolikt att det här djuret skulle komma från Skåne eller Blekinge, säger Fredrik Holm, länsveterinär på länsstyrelsen i Kronobergs län, till tidningen.

Kan överleva

Frågan är om en vallaby, anpassad för Australiens klimat, kan överleva svenska vintrar.

– Om den har tillgång till den växtlighet som den äter och om det är relativt gynnsamma väderförhållanden så är det nog möjligt.

Länsstyrelsen har fattat beslut om att vallabyn ska avlivas.

– Vi har skickat ut information till jaktlag i närheten att de ska sprida beslutet om att vallabyn ska avlivas om man ser den, säger Fredrik Holm.

Förhastat beslut

Kvinnan som ägde den förrymda vallabyhonan anser att myndighetens beslut är förhastat.

– Det vore bättre om länsstyrelsen i stället för att besluta om avlivning kunde informera jägare som ser henne att höra av sig till mig så jag får en möjlighet att rädda henne, säger kvinnan till Smålandsposten.

Det är dock inte aktuellt att försöka fånga in Della.

– Nej, vi har inte resurser till det och vi kan inte lägga skattebetalarnas pengar på något sådant. Bilden från åtelkameran visade att den är avmagrad och utsatt för lidande, säger Fredrik Holm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!