Antalet mygg mäts inte officiellt så det är svårt att säga om det är ett så kallat myggår eller inte. Enligt myggforskaren Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) går det dock att bilda sig en trovärdig uppfattning genom att läsa vittnesmål i sociala medier. Och litar man på dem så har norra Sverige ovanligt mycket mygg i år.
– Vi har haft en ganska sval vår där det blev varmt snabbt och då kan det bli mycket mygg på en gång, säger han.
Mängden mygg kan också variera lokalt. Om en plats får ett lokalt skyfall kan det födas väldigt många mygg där, samtidigt som det kan dröja veckor innan de kläcks bara kilometer därifrån. Grundvattnet spelar också in, om det är lågt så sjunker vattnet undan och myggen väntar.
Ofta känns det som att myggen plötsligt dyker upp och är överallt. Så är det också, åtminstone delvis, säger Anders Lindström. Att det upplevs som så beror på att myggen kläcks när det blir tillräckligt varmt. Och när det blir tillräckligt varmt tar människor oftare av sig kläderna.
– Man utsätter sig mer när det blir så varmt, vistas ute mer och är klädd på ett sätt som gör att man märker av myggorna, säger Anders Lindström.
Till städer
Oftast är det efter vistelser i mer lantlig miljö som myggbetten hopar sig. Men städerna kan bli nästa anhalt för allt fler blodsugare.
Det finns redan myggor som trivs i svenska städer. Ofta ligger äggen i vattentunnor, i flaket på en trehjuling eller i vecken på en presenning. Det som varit bra hittills är att de myggen, sydliga husmyggor, nästan bara ger sig på fåglar. Men snart kan det bli trångt i trädgårdarna.
Två nya arter som föredrar samma miljö, kyrkogårdsmyggan och regnvattensmyggan, noteras nämligen allt längre norrut i Europa. Kyrkogårdsmyggan har fått sitt namn för att den ofta hittas i vaser vid gravstenar. Båda arterna tycker om människoblod och är förhållandevis aggressiva i sin jakt.
– Du glömmer en kaffekopp ute någon vecka i trädgården, det samlas vatten i ett gammalt bildäck. Alla såna platser kommer de att upptäcka.
Oklar ankomst
Kyrkogårdsmyggan har hittats norr om Berlin i Tyskland där klimatet påminner om det i södra Sverige. Det finns ingenting som talar emot att den skulle trivas även längre norrut.
– Det kan vara så att den redan finns i södra Sverige men att vi inte har hittat den. Eller så kan det dröja 10 år, vi vet inte än, säger Anders Lindström.
På ingen av de platser där de här myggorna har upptäckts har man lyckats bli av med dem.
– Det man får göra är att kanske försöka begränsa möjligheterna för dem men det är så oerhört svårt att komma åt alla de här små yngelplatserna. Vi får nog lära oss att leva med dem.