Forskning om schimpanserna på Furuvik avbryts

Forskare från Lunds universitet har i många år följt schimpanserna i Furuviksparken. Nu läggs arbetet på is. –Det här är inte vilka djur som helst, säger Mathias Osvath, en av forskarna.

Schimpanshannen Santino var en av de apor i Furuviksparken som ingick i forskningssamarbetet som nu läggs på is. Bild tagen 2019.

Schimpanshannen Santino var en av de apor i Furuviksparken som ingick i forskningssamarbetet som nu läggs på is. Bild tagen 2019.

Foto: Anders Wiklund/TT

Djur2022-12-16 11:49

Mathias Osvath, kognitiv zoolog på Lunds universitet, var den som tog initiativ till forskningssamarbetet med Furuviksparken för omkring 15 år sedan.

– Jag gjorde min första studie där som ung doktorand och det gick så bra. Det finns inte så många apor som man kan jobba med på det här sättet, så vi beslöt tillsammans att inleda ett forskningssamarbete som jag tror skrevs under 2006, säger han.

Sedan dess har det gjorts en rad olika studier på aporna i djurparken, däribland schimpanserna. Mathias Osvath studerade framför allt deras planeringsförmåga, men det gjordes även studier på andra aspekter av deras kognition och beteende.

– De här djuren har bidragit enormt mycket till svensk forskning. Många av de vetenskapliga artiklarna tillhör de högst citerade i fältet. Det är inte vilka djur som helst i ett vetenskapligt sammanhang, säger han.

Troligtvis traumatiserade

Men efter onsdagens händelse då fem av parkens sju schimpanser rymde och fyra sköts, varav tre sköts till döds och en skadades, har arbetet lagts på is.

– Institutionen beslutade att vi avbryter arbetet med schimpanserna i avvaktan på hur det går med anmälan som polisen upprättat liksom länsstyrelsens kommande utredning, säger Mathias Osvath.

Men även om den pågående situationen i parken lugnat sig så hade det inte varit etiskt försvarbart att fortsätta forskningen, eftersom schimpanserna nu troligtvis är traumatiserade, säger Mathias Osvath.

– Så oaktat om det lagts på is eller inte så hade det ändå inte gått.

Samtidigt konstaterar han att de i gruppen tänker mindre på forskningsprojekten och mer på schimpanserna just nu. Flera av forskarna hade arbetat länge med individerna i Furuviksparken.

– Jag gjorde min doktorsavhandling där och var där i minst 6-7 år, så jag kände några av dem väldigt väl, säger Mathias Osvath.

"Djupt tragiskt"

Två apor, den äldre Linda och treårige Torsten, har bekräftats döda. Aporna Santino och Manda befaras också båda två vara döda. En av dem sköts ihjäl under rymningen och den andra skadesköts och har inte rört sig på flera dagar.

Santino är en av de apor som Osvath forskat mycket om. Schimpansen blev något av en kändis när det upptäcktes att han samlade stenar på hög och gömde dem för att sedan kunna kasta dem på besökare när han gavs ett bra tillfälle.

TT: Hur känns det nu?

– Som för alla andra så är det djupt tragiskt.

Troligtvis är de kvarvarande schimpanserna förvirrade och stressade, säger Mathias Osvath – som dock betonar att han inte kan uttala sig som en oberoende expert eftersom han haft en roll i samarbetet med parken.

Att en av schimpanserna är skadad är något som de andra troligtvis är medvetna om.

– Att någon är skadad, eller ännu värre, är något som schimpanser kan ta hänsyn till. Det gör hundar och många andra djur också. Samtidigt har de aldrig hört skott eller blivit skjutna, så frågan är om de förstår vad som har hänt, säger Mathias Osvath och tillägger:

– Bara att vara utanför hägnen är något de inte brukar vara. Så det är nog en ovanlig situation för dem, säger han.

Fakta: Detta har hänt

På onsdagen rymde totalt fem schimpanser från sina hägn ut i Furuviksparken i Gävleområdet. Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen, och ytterligare en skadesköts. Den femte tog sig självmant tillbaka in i schimpanshuset.

Nu befinner sig parkens kvarvarande fyra schimpanser, varav en är skadad, lösa inne i schimpanshuset – men inte inne i sina hägn. Arbete pågår med att försöka få in dem i hägnen igen.

Det finns ännu ingen information om hur schimpanserna kunde ta sig ut i parken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!