Fyra schimpanser döda – "Vi har misslyckats"

De tre överlevande schimpanserna på Furuviksparken har nu förts till ett säkert hägn. Totalt fyra av parkens sju schimpanser är döda. En är allvarligt skadad – och måste kanske avlivas. –Vi har misslyckats i den här situationen, säger vd Sandra Wilke.

Huvudentrén till Furuviksparken och apan Torsten som nu är död.

Huvudentrén till Furuviksparken och apan Torsten som nu är död.

Foto: Fredrik Sandberg/TT och Furuviksparken/Parks and Resorts

Djur2022-12-17 08:50

På lördagsmorgonen kom till slut beskedet alla väntat på – de tre överlevande schimpanserna på Furuvik är infångade.

– De sitter i en säkrad gallerbur, sedan parallellt försöker vi säkra i aphuset. Nu ska vi grundläggande gå igenom hela deras hägn. Men nu har vi full uppsikt över dem och de är i kontakt med personalen som står dem närmast, säger Sandra Wilke, vd på Furuvik.

Det innebär att det inte längre finns någon risk för att de ska kunna ta sig ut från schimpanshuset. Nu pågår ett arbete tillsammans med veterinärer för att bedöma läget för schimpanserna.

– Vi har sett att aporna varit nedkylda och i ett traumatiskt händelseförlopp. Men de är rörliga, äter och dricker, beter sig som de brukar och de vill gärna ha kontakt med djurvårdare, säger Wilke.

I samband med rymningen i onsdags sköts tre till döds, aporna Linda och Torsten utanför huset och Santino inne i huset. En fjärde, Manda, har nu också bekräftats död efter att länge ha bedömts som skadad.

Kan behöva avlivas

Av de tre som befinner sig i aphuset är också en, schimpansen Selma, allvarligt skadad.

– När det gäller Selmas skador har vi ingen veterinärbedömning. Om Selma lider kanske vi måste avliva henne, säger Sandra Wilke.

Parken skriver i ett pressmeddelande att fokus kommer att ligga på att ta hand om schimpanserna, utvärdera deras mående och ge dem den omvårdnad som de behöver. Man kommer särskilt att fokusera på Selmas skador och mående.

– Jag förstår att det är många människor som är ledsna, arga och besvikna. Vi har misslyckats i den här situationen, säger Sandra Wilke.

TT: Vad kommer hända med de aporna som lever?

– Jag kan inte svara på vad vi ska göra med aporna. Hur vi bedömer läget framåt kan jag inte svara på. I den bedömningen så väger deras välmående in.

Öppnade fönster

Schimpanserna Maria-Magdalena och Tjobbe ska vara fysiskt oskadda.

Enligt parkens vd Sandra Wilke hade schimpanserna öppnat fönster, och när flera av dem var på väg ut genom ett öppet fönster sköts de, rapporterar SR Ekot.

– När djuret har varit på väg ut så har vi skjutit, säger hon till radion.

Schimpanserna har också öppnat en dörr, enligt Wilke.

Anmält till Arbetsmiljöverket

Händelsen ska utredas av parken för att visa på eventuella brister eller om man kunde ha agerat annorlunda. Furuvik har också anmält rymningen till Arbetsmiljöverket. Även länsstyrelsen, som granskar djursäkerhet, kommer troligen att få händelsen på sitt bord.

– Frågorna om framtiden får komma när vi gått till grunden i en utredning om vad som har hänt, säger Sandra Wilke.

Det är även oklart om schimpanshuset kommer att ha öppet som vanligt i sommar.

– Vi har planerat stängt nu och vi har inte öppet förrän sommaren 2023. Vi har samarbeten med skolor och vi utreder hur vi ska göra med praktikanter framåt. I nuläget kan jag inte uttala om vi ska ha öppet i sommar, säger Sandra Wilke.

Schimpansen Santino sköts efter att han och de andra schimpanserna på Furuvik tagit sig ut ur sina hägn. Han har nu bekräftats död. Arkivbild.
Schimpansen Santino sköts efter att han och de andra schimpanserna på Furuvik tagit sig ut ur sina hägn. Han har nu bekräftats död. Arkivbild.
Fakta: Detta har hänt

Onsdagen den 14 december rymde totalt fem av Furuviks sju schimpanser från sina hägn ut i Furuviksparken i Gävleområdet.

Tre av dem sköts till döds i samband med rymningen, och ytterligare en skadesköts. Den femte tog sig självmant tillbaka in i schimpanshuset.

De döda schimpanserna är Linda, Torsten, som föddes på Furuvik för tre år sedan, och Santino. Apan Manda som skadesköts bekräftades död under lördagen.

Aporna som fortfarande lever heter Maria-Magdalena och Tjobbe. Den tredje, Selma, ska vara allvarligt skadad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!