Giftig potatis bakom hundmatslarm

Potatisflingor med höga gifthalter kan ligga bakom att hundar i Finland blivit sjuka av vanlig hundmat. Över 33 ton hundmat fick återkallas och nu ber företaget om ursäkt.

Nu tror Musti Group sig har hittat orsaken till att hundar blivit sjuka av deras mat. Arkivbild.

Nu tror Musti Group sig har hittat orsaken till att hundar blivit sjuka av deras mat. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/ TT

Djur2023-11-08 07:46

Den nordiska husdjurskedjan Musti Group meddelar nu att den troliga orsaken till att hundar blivit sjuka av deras mat har hittats. Det handlar om potatisflingor med för höga halter av giftiga glykoalkaloider.

33 ton hundmat av märket Adult GF Fish från märket SMAAK har återkallas av Musti Group sedan de sjuka hundarna upptäckts. Hundmaten har uppgetts ge olika former av allvarliga symtom och produkterna har även exporterats till Sverige. Inga fall har däremot rapporterats här, enligt företaget.

Även kattmat av märket SMAAK Adult Grain-Free Chicken for Cats återkallas.

– Vi har utifrån reklamationer från våra kunder följt våra rutiner och återkallat två produkter utifall dessa skulle ligga bakom symtomen som dessa hundar uppvisat, säger Daniel Pettersson, Sverigechef för Musti Group, till Aftonbladet.

Det kan bli aktuellt med kompensation till drabbade djurägare .

– Skulle det visa sig att det är fodret som ligger bakom dessa symtom så tar vi givetvis allt ansvar för detta.

Glykoalkaloider kan bildas i potatis om den utsätts för ljus, och även människor som äter för mycket av ämnet kan bli sjuka.

"Jag ber våra kunder om ursäkt, särskilt de husdjursägare vars djur blivit påverkade av dessa produkter. Detta är inte acceptabelt. Den här sortens händelser ska aldrig kunna inträffa" skriver Mustis vd David Rönnberg i ett pressmeddelande.

Fakta: Glykoalkaloider

Glykoalkaloider är beska och giftiga ämnen som kan bildas naturligt i potatis. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin. De bildas framförallt precis under potatisens skal.

Om du får i dig mycket glykoalkaloider kan du bli illamående och få diarré och magsmärtor. I riktigt allvarliga fall kan du även få akuta symtom från nervsystemet. Det är inte känt om glykoalkaloider kan ge långsiktiga effekter.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!