Hamstrar i dvala blir levande begravda

Hamstrar begravs eller kastas bort – trots att de är vid liv, varnar forskare vid universitetet i Tromsø i Norge. Det kan vara svårt att skilja på dvala och död. –Inte alla känner till att hamstrar kan gå i dvala, säger Vebjørn Jacobsen Melum.

När hamstern är i dvala andas den bara en gång i minuten eller ännu mer sällan.

När hamstern är i dvala andas den bara en gång i minuten eller ännu mer sällan.

Foto: Fredrik Markussen/UiT Norges arktiske universitet/Handout

Djur2023-11-11 09:00

Dubbelkolla så att hamstern faktiskt är död innan du gör dig av med den. Det rådet ger veterinärer och djurbutiker till husdjursägare i USA, enligt forskaren Vebjørn Jacobsen Melum.

Hamstrar kan gå i dvala om vintern för att spara energi. Kroppstemperaturen sjunker, djuret andas mer sällan och hjärtat går från att slå 325 gånger i minuten till bara elva.

Begravs levande

Då kan det vara svårt att avgöra huruvida hamstern är död eller bara är i dvala, enligt Vebjørn Jacobsen Melum som forskar om hamsterdvala vid UiT Norges arktiske universitet.

– Det är inte ovanligt att folk kastar bort eller begraver hamstrar som faktiskt lever, de bara verkar döda när de är i dvala. Den är kall, vi ser inte pulsen och inte heller att den andas. Då är det inte konstigt att vi tar fel ibland, säger han.

Det är alltså inte bara hamstrar i det vilda som faller i dvala, menar Vebjørn Jacobsen Melum som forskar på vanliga guldhamstrar som finns att köpa i djurbutiken.

– Om man har hamstern i ett mörkt och svalt rum kan det ske även hemma, säger han till TT.

Vebjørn Jacobsen Melum och hans kollegor forskar på guldhamstrar och deras hjärnor för att få reda på mer om hur dvalan fungerar för de små djuren.

De har bland annat upptäckt att vissa hamstrar tränar på att gå in och ut ur viloläget veckorna innan de helt går in i dvala. När den inleds sjunker kroppstemperaturen till omkring 10 grader och hamstern andas plötsligt bara en gång i minuten.

"Naturens tidsmaskin"

Men hamstrarna befinner sig inte i konstant viloläge, utan dvalan varar tre till sju dagar åt gången. När djuret är på väg att vakna värms den bruna fettvävnaden på ryggen upp och temperaturen i kroppen höjs snabbt. När den vaknat till liv uträttar gnagaren sina behov, äter, dricker och sover en stund innan den återgår till viloläget inom ett dygn.

TT: Varför är det viktigt att forska på hamsterdvala?

– Det är ett metaboliskt konststycke, naturens svar på en tidsmaskin, säger Vebjørn Jacobsen Melum.

– Hamstrarna äter upp sig och lagrar mat i boet på sommaren och hösten och så slipper de kyla och brist på mat under vintern. Och så kommer de fram igen när det finns mat tillgänglig. Det är en fascinerande strategi som naturen har utvecklat.

Fakta: Så vet du om hamstern är död eller i dvala

Det finns några saker man kan göra för att ta reda på huruvida hamstern är död eller i dvala:

Om hamstern ligger hoprullad till en boll finns det god anledning att tro att den befinner sig i dvala.
Titta noga på hamstern i 5 minuter. Om den lever ska det under den här tiden gå att se åtminstone ett eller två andetag.
Lägg lite sågspån på hamsterns rygg och se om det försvinner under kommande tre dagar.
Om ovanstående inte fungerar, ta upp hamstern i handen en stund. Värmen från handen i kombination med störningsmomentet kommer sannolikt att få hamstern att börja vakna, men det kan ta 1-2 timmar. Andningen ökar.

Källa: Vebjørn Jacobsen Melum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om