Marinbiologer har länge utgått från att havslevande djur har bättre förutsättningar än djur på land att hantera den globala uppvärmningen genom att gradvis flytta till kallare områden. Havet har inga uppenbara fysiska hinder, vilket ofta är fallet på land.
Bland fiskar och andra starka simmare syns mycket riktigt en tendens att flytta med temperaturförändringarna, förutom de arter som redan lever så nära polområdena att det inte finns några svalare trakter att fly till.
Flyttar söderut
Men många bottenlevande djur har i stället gjort precis tvärtom. Exempelvis har musslor, sjöstjärnor, snäckor och havstulpaner i nordvästra Atlanten längs USA:s ostkust börjat sprida sig söderut, där vattnet är ännu varmare. Detta har länge varit något av en gåta för forskarvärlden. Men i en ny studie i tidskriften Nature Climate Change har en grupp amerikanska forskare hittat en förklaring.
Dessa bottenlevande djur har en sak gemensam – de inleder livet som larver. Efter en tid på drift hittar larverna en lämplig plats att slå sig ned på, där de blir vuxna och mer stillasittande. Trots att larverna kan simma lite grann styrs deras färd främst av vattnets rörelse. Och det är förklaringen till att organismerna hamnar allt längre söderut, trots att de skulle må bättre i svalare vatten längre norrut.
Kläcks tidigare
Larverna kläcks normalt ut under sommaren, när temperaturen har nått en viss nivå efter vintern. Men på grund av havsuppvärmningen luras larverna att kläckas ut upp till en månad tidigare, enligt den nya studien. Och då, under tidig vår, rör sig vattnet i det studerade området helt annorlunda, på grund av strömmar, vindar och utflöden från floder. I stället för en kortare färd i närområdet sveps larverna söderut med strömmar, som dessutom för dem upp på grundare vatten.
Det här fenomenet ökar risken att vissa av arterna inte kommer att överleva den globala uppvärmningen, skriver forskarna i sin artikel. Förutom att det kan få svåra konsekvenser för de marina ekosystemen kan det bli ett hårt slag för kommersiellt fiske, tillägger forskarna.