Havsörnens bo kan följas i direktsändning

Det är inte bara vandrande älgar som lockar tittare – nu får de konkurrens av havsörnar. Via en webbkamera går det nu att följa en direktsändning från ett havsörnsbo på Stora Karlsö, sydväst om Gotland.

En havsörn med fisk i klorna i Norge. Arkivbild.

En havsörn med fisk i klorna i Norge. Arkivbild.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Djur2022-05-10 18:55

Vanligtvis hemlighålls havsörnarnas häckningsplatser eftersom fåglarna är störningskänsliga, skriver Stora Karlsö i ett pressmeddelande.

Förbudet mot att störa örnarna finns kvar, men i samråd med länsstyrelsen på Gotland har Karlsö jagt- och djurskyddsförening valt att öppet redogöra för häckningen – och sänder via en webbkamera live från ett bo på öns hemsida.

På det sättet kan man följa boet och örnarna utan att störa.

I boet finns en unge som kläcktes i början av april.

"Tack vare kameran kommer både vi forskare och allmänheten att kunna följa örnarna de närmaste veckorna. Den som tittar får gärna rapportera intressanta observationer", säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och projektledare för forskningsprojektet Baltic Seabird på Stora Karlsö, i pressmeddelandet.

Havsörnen var för 100 år sedan utrotningshotad och 1924 fridlystes den, då det fanns mindre än 100 par kvar i Sverige. Numera finns det omkring 1 000 havsörnpar i Sverige.

Fakta: Havsörn

Havsörnen är Europas största örn och kan bli upp till 2,5 meter mellan vingspetsarna. Kroppen kan bli en meter lång men väger trots det bara 4–7 kilo.

På 1970-talet startades Projekt havsörn av Naturskyddsföreningen, då det endast fast omkring 150 exemplar av fågeln. Numera finns det ett tusental havsörnspar.

Källa: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!