Hotade humlepÀlsbiet rÀddas av specialhotell

HumlepÀlsbiet Àr hotat, men har börjat ÄterhÀmta sig en aning. Det lilla humlelika biet har tacksamt tagit emot möjligheten att bosÀtta sig i specialkonstruerade bihotell.

Vid den senaste rÀkningen hittades 476 bobyggande honor, en ökning med 30 procent pÄ ett Är.

Vid den senaste rÀkningen hittades 476 bobyggande honor, en ökning med 30 procent pÄ ett Är.

Foto: Björn Cederberg/LÀnsstyrelsen i SkÄne

Djur2020-12-10 15:40

Vid den senaste rÀkningen hittades 476 bobyggande honor, en ökning med 30 procent pÄ ett Är. Bihotell byggda av lersten tros ha haft en avgörande betydelse.

– De fungerar jĂ€ttebra, över förvĂ€ntan, sĂ€ger MĂ„ns Bruun, som ansvarar för Ă„tgĂ€rdsprogram för hotade arter vid lĂ€nsstyrelsen i SkĂ„ne.

HumlepĂ€lsbin beskrevs redan av Carl von LinnĂ©, som stötte pĂ„ arten i Åhus pĂ„ den skĂ„nska ostkusten. De har frĂ„n början byggt sina bon i lerbranter som eroderats fram i vattendrag, men denna typ av boplatser har blivit alltmer sĂ€llsynta.

– Det finns vĂ€ldigt fĂ„ naturliga vattendrag kvar, sĂ€ger MĂ„ns Bruun.

Soltorkat tegel

HumlepĂ€lsbin har ocksĂ„ bosatt sig i husvĂ€ggar som isolerats med soltorkat tegel eller i lerfogar pĂ„ stenmurar – men Ă€ven sĂ„dana boplatser har blivit svĂ„rare att hitta.

– Dels bygger man inte pĂ„ det sĂ€ttet lĂ€ngre och dels sĂ„ byter man ofta ut fogarna mot cementfogar och dĂ„ kan inte bina ta sig igenom, sĂ€ger MĂ„ns Bruun.

Till slut fanns humlepĂ€lsbiet bara kvar i tvĂ„ byar pĂ„ Österlen: Skillinge och Brantevik. Sedan 2014 har NaturvĂ„rdsverket dĂ€rför ett sĂ€rskilt Ă„tgĂ€rdsprogram för arten och den viktigaste insatsen har varit de specialdesignade bihotellen, som bestĂ„r av lerstenar gjorda av finkornig lera.

Mindre hotad

En finess med hotellen Àr att de gÄr att flytta, nÀr honorna byggt bon i dem. DÄ följer biyngel som ligger inne i bogÄngarna med. Om mikroklimatet Àr det rÀtta kan bina pÄ det sÀttet etablera sig pÄ en ny plats.

Hittills har humlepĂ€lsbiet etablerats pĂ„ tvĂ„ nya platser pĂ„ Österlen och arten har i Ă„r flyttats ner frĂ„n den högsta hotkategorin till den nĂ€st högsta pĂ„ den nationella rödlistan.

– Vi kommer att fortsĂ€tta minst fem Ă„r framöver, sĂ€ger MĂ„ns Bruun.

Fakta: HumlepÀlsbi

Under 1900-talet var humlepĂ€lsbiet pĂ„ stark tillbakagĂ„ng i hela VĂ€steuropa, Ă€ven Sverige. I slutet av 1900-talet gjordes bara tvĂ„ fynd i Sverige, dels söder om Borgholm pĂ„ Öland 1981 och dels i Åhus i SkĂ„ne 1987.

Arten troddes sedan vara helt försvunnen i Sverige, men 2003 hittades en hane och en hona i Skillinge pĂ„ Österlen. Det visade sig sedan finnas mellan 60 och 80 honor i omrĂ„det. NĂ„gra Ă„r senare hittades Ă€ven en liten population i Brantevik nĂ„gra kilometer dĂ€rifrĂ„n. Vid den senaste rĂ€kningen hittades 476 bobyggande honor pĂ„ Österlen. Det Ă€r inte uteslutet att arten finns pĂ„ ytterligare platser i landet, men sannolikheten bedöms vara liten.

KĂ€lla: SLU Artdatabanken

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!