Hotade humlepälsbiet räddas av specialhotell

Humlepälsbiet är hotat, men har börjat återhämta sig en aning. Det lilla humlelika biet har tacksamt tagit emot möjligheten att bosätta sig i specialkonstruerade bihotell.

Vid den senaste räkningen hittades 476 bobyggande honor, en ökning med 30 procent på ett år.

Vid den senaste räkningen hittades 476 bobyggande honor, en ökning med 30 procent på ett år.

Foto: Björn Cederberg/Länsstyrelsen i Skåne

Djur2020-12-10 15:40

Vid den senaste räkningen hittades 476 bobyggande honor, en ökning med 30 procent på ett år. Bihotell byggda av lersten tros ha haft en avgörande betydelse.

– De fungerar jättebra, över förväntan, säger Måns Bruun, som ansvarar för åtgärdsprogram för hotade arter vid länsstyrelsen i Skåne.

Humlepälsbin beskrevs redan av Carl von Linné, som stötte på arten i Åhus på den skånska ostkusten. De har från början byggt sina bon i lerbranter som eroderats fram i vattendrag, men denna typ av boplatser har blivit alltmer sällsynta.

– Det finns väldigt få naturliga vattendrag kvar, säger Måns Bruun.

Soltorkat tegel

Humlepälsbin har också bosatt sig i husväggar som isolerats med soltorkat tegel eller i lerfogar på stenmurar – men även sådana boplatser har blivit svårare att hitta.

– Dels bygger man inte på det sättet längre och dels så byter man ofta ut fogarna mot cementfogar och då kan inte bina ta sig igenom, säger Måns Bruun.

Till slut fanns humlepälsbiet bara kvar i två byar på Österlen: Skillinge och Brantevik. Sedan 2014 har Naturvårdsverket därför ett särskilt åtgärdsprogram för arten och den viktigaste insatsen har varit de specialdesignade bihotellen, som består av lerstenar gjorda av finkornig lera.

Mindre hotad

En finess med hotellen är att de går att flytta, när honorna byggt bon i dem. Då följer biyngel som ligger inne i bogångarna med. Om mikroklimatet är det rätta kan bina på det sättet etablera sig på en ny plats.

Hittills har humlepälsbiet etablerats på två nya platser på Österlen och arten har i år flyttats ner från den högsta hotkategorin till den näst högsta på den nationella rödlistan.

– Vi kommer att fortsätta minst fem år framöver, säger Måns Bruun.

Fakta: Humlepälsbi

Under 1900-talet var humlepälsbiet på stark tillbakagång i hela Västeuropa, även Sverige. I slutet av 1900-talet gjordes bara två fynd i Sverige, dels söder om Borgholm på Öland 1981 och dels i Åhus i Skåne 1987.

Arten troddes sedan vara helt försvunnen i Sverige, men 2003 hittades en hane och en hona i Skillinge på Österlen. Det visade sig sedan finnas mellan 60 och 80 honor i området. Några år senare hittades även en liten population i Brantevik några kilometer därifrån. Vid den senaste räkningen hittades 476 bobyggande honor på Österlen. Det är inte uteslutet att arten finns på ytterligare platser i landet, men sannolikheten bedöms vara liten.

Källa: SLU Artdatabanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!