Huvudvittnet i vargrättegången: Jag ljög

Hon var den som gick till polisen och angav flera personer för jaktbrott. När kvinnan i dag hördes i rätten var hennes besked: Jag ljög. Även företagsledaren Karl Hedin hördes om misstankarna att han tillhandahållit gift för att döda varg.

Karl Hedin anländer till Västmanlands tingsrätt i Västerås. I målet är två personer, en av dem företagsledaren Karl Hedin, åtalade för grovt jaktbrott, misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Karl Hedin anländer till Västmanlands tingsrätt i Västerås. I målet är två personer, en av dem företagsledaren Karl Hedin, åtalade för grovt jaktbrott, misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2021-02-23 09:11

Förhandlingen i det omstridda jaktbrottsmålet, där företagsledaren Karl Hedin är en av fyra åtalade, fortsatte som planerat under tisdagen.

Den åtalade kvinnan, som från början var den som lämnade uppgifter till polisen om att hennes make samt Karl Hedin och flera andra hade begått jaktbrott, var på tisdagen med på länk från en angränsande lokal med sin advokat och förhandlingen inleddes med förhör med henne.

Motvillig i rätten

Hon svarade motvilligt på en del av åklagarens frågor och på en del frågor valde hon att inte svara alls. Hon ville inte svara på åklagarens frågor om varför hon 2018 kontaktade polisen för att ange sin make för jaktbrott.

Hon hänvisade till de brev hon skrivit till utredarna där hon meddelade att hon hoppat av som vittne eftersom hon inte talat sanning och förklarat bakgrunden till det.

Kvinnan uppgav att hon lidit av psykisk ohälsa som lett till att hon gick till polisen med uppgifter om jaktbrott och även att hon senare ansökt om äktenskapsskillnad från sin make.

– I det tillståndet jag var så ljög jag, sade kvinnan i tingsrätten.

Snurrade in sig

Åklagaren refererade till ett polisförhör med kvinnan förra året då hon sagt att hon snurrat in sig i en ohållbar historia och frågade vad hon menat med det.

– Har man börjat med en lögn har man snart snurrat in i någonting ohållbart. Det var det som hade eskalerat och till slut tog jag mig inte ur det, svarade kvinnan.

Kvinnan är i målet åtalad för medhjälp till förberedelse till jaktbrott, grovt brott, misstänkt för att ha hanterat och förpackat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

Under förmiddagen hördes även kvinnans make som står åtalad för samma sak. Han förnekar brott och sade i förhöret att han inte haft kännedom om eller hanterat det gift som åklagaren påstår.

Ett besök

Även Karl Hedin är åtalad för förberedelse till grovt jaktbrott för påstådd hantering av giftet karbofuran. Enligt åklagaren ska Hedin ha varit den som övertygat den andre åtalade mannen att använda sig av giftet och även ha tillhandahållit det. Han ska också ha givit instruktioner om att preparera kött med giftet och lägga ut det i skogen för att vargar skulle äta det och dö, enligt åklagaren.

När Hedin hördes på eftermiddagen förnekade han samtliga misstankar.

Åklagaren ställde frågor om ett besök som Karl Hedin gjorde i de åtalade makarnas hem. Han var ditbjuden av kvinnan för att tala om sin syn på varg och vargförvaltning.

Lämnat gift

Enligt de uppgifter som kvinnan först lämnade till polisen ska Karl Hedin då ha övertygat hennes make om att använda karbofuran för att utrota varg och därefter lagt en påse med giftet i makarnas brevlåda.

Karl Hedin medgav under förhöret att han besökt makarna vid ett tillfälle och åklagare Lars Magnusson frågade om de då pratat om varg.

– Det gjorde vi säkert, svarade Hedin.

Magnusson frågade om han pratat om gift.

– Ja det kan jag ha gjort, svarade han.

Intresse för gift

Han förklarade att han inte tror att de pratade specifikt om karbofuran och redogjorde också för att han intresserat sig för hur gift kan användas för att minska vargpopulationen efter att han fått information om att det kunde ligga bakom en drastisk minskning av vargstammen i Finland.

Efterforskningar fick honom dock inte att tro att gift var en bra lösning för svensk vargförvaltning, sade Hedin under förhöret.

– Min slutsats var för det första att det är svårt att se till att de äter. De är misstänksamma och känner de att det luktar folk så äter de inte. Det andra är tillgängligheten. Går det att få tag på? Det tredje: Hur mycket måste du använda? När du satte ihop det där var min slutsats att det kommer inte hände här och kanske inte var det det som var huvudorsaken i Finland heller.

Rättegången fortsätter i morgon och är planerad att avslutas den 5 mars.

Fakta: Karbofuran

Karbuforan är ett insektsmedel som inte längre får användas i Sverige.

Det verkar genom att en signalsubstans som styr nervimpulser till muskler hämmas och djuret dör av att andningsmuskulaturen blir förlamad.

För att ta död på en hund krävs 18,5 mg/kg enligt en studie. Samma dos torde räcka för att döda en medelstor varg.

Karbofuranförgiftning hos hund ger upphov till symtom som andnöd och kramper innan döden inträffar kan det antas att den varg som förgiftats med karbofuran lider både fysiskt och psykiskt innan döden inträffar.

Hur länge den lider påverkas sannolikt av dosen som den får i sig då döden inträffar snabbare vid höga doser.

Källa: Förundersökningen, pm från Caroline Bröjer, statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)


Fakta: Jaktbrottshärvan – detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Den 71-årige Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk, samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.

Huvudförhandlingen i målet hålls i Västmanlands tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!