– Det här visar att det inte är tillförlitligt med bara ett intyg på en vaccination. Man måste kräva att det görs ett test som visar att hunden har antikroppar, säger Lotta Hofverberg, enhetschef vid smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket.
Det var i juni som hundarna fastnade i en stickprovskontroll vid den polska gränsen. Hundarna var på väg till sina nya svenska ägare, som bor i 15 olika svenska län, och hade importerats av en ideell organisation som förmedlar gatuhundar i Sverige.
Hundarna hade skriftliga intyg på att de var vaccinerade mot rabies, vilket krävs för att få föra in hundar till EU, men stickprovskontrollen visade sig att en av hundarna inte hade tillräckligt skydd mot rabies. Jordbruksverket beslutade då att provta alla hundarna för att undersöka om det fanns systematiska brister i vaccinationen.
Fick avliva hund
Nu har prover från 17 av de 32 gathundarna analyserats och visar att i knappt hälften av fallen har hundarna tillräckligt skydd. En hund var inte alls vaccinerad, vilket gjorde att Jordbruksverket fattade beslut om avlivning.
– Det är givetvis väldigt tråkigt för den hundens ägare, men det går inte att i efterhand vaccinera en hund mot rabies. De som har köpt hundarna har inte gjort något olagligt, men vi på Jordbruksverket vill påpeka att man bör tänka en extra gång innan man importerar hundar som bott på gatan i ett land med rabies. Vi avråder från det eftersom de är riskdjur, säger Lotta Hofverberg.
I övriga fall har hundarna vaccinerats, men har inte utvecklat fullgott skydd. De hundarna isoleras under en period tills risken för rabies bedöms vara tillräckligt låg.
– De sitter i hemisolering och ägarna har fått tydliga instruktioner för vad som gäller och vad som är tillåtet att göra. Följer man inte reglerna kan man straffas för det. Även de hundar som vi väntar provsvar från är isolerade i sina nya hem, säger Lotta Hofverberg.
"Kanske krävs bevis"
Efterfrågan på hundar och inte minst hundvalpar har ökat under pandemin då många varit hemma mer än vanligt och passat på att skaffa valp. Flera svenska hunduppfödare vittnar om ett enormt tryck.
Samtidigt befarar Jordbruksverket att illegal import av ovaccinerade hundar ökar i takt med efterfrågan.
– Vi diskuterar nu internt hur vi ska komma tillrätta med det här problemet, att det kan komma in djur som inte är vaccinerade eller bär på smittan. Det kanske krävs bevis på ett test som visar att hunden har antikroppar, säger Lotta Hofverberg.