Jägare: LRF stoppar huvudet i sanden om svinen

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill minska vildsvinsstammen med 90 procent, och vill se flera lagändringar för att det ska kunna uppnås. Jägarnas riksförbund anser, å andra sidan, att markägare kan påverka djurantalet redan nu – och anklagar LRF för att "stoppa huvudet i sanden".

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill att den svenska vildsvinsstammen ska minskas med 90 procent. Arkivbild.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) vill att den svenska vildsvinsstammen ska minskas med 90 procent. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Djur2023-09-27 06:33

Den afrikanska svinpesten har fått vildsvinet att hamna i siktet igen. Sedan utbrottet upptäcktes i Västmanland har ett 30-tal fall upptäckts.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver LRF:s ordförande Palle Borgström att stammen bör minskas med 90 procent, från 300 000 till högst 30 000 djur.

Det följer det förslag som den så kallade viltskadekommissionen, tillsatt av LRF och skogsbolag, föreslog förra sommaren.

Föreslår lagändringar

"Om afrikansk svinpest sprider sig till våra tamgrisar kommer konsekvenserna vara förödande, eftersom hela besättningar behöver avlivas och vi riskerar att förlora grisen som en viktig del i lantbrukets kretslopp", skriver Borgström.

LRF föreslår flera åtgärder för att minska stammen. Det handlar bland annat om lagändringar kring skyddsjakt, tillåta stora fällor och införa skottpremie för att öka avskjutningarna, särskilt av suggor, i Västmanland och de angränsande länen.

Inte ense om population

Solveig Larsson, ordförande i Jägarnas riksförbund, skriver i en replik i Aftonbladet att markägarna – som LRF företräder – redan nu kan bestämma hur många vildsvin som ska jagas och vem som ska jaga dem på deras marker.

"LRF undviker konsekvent ansvarsfrågan och ställer hellre olika krav på myndigheterna att agera. Det tycker vi är att stoppa huvudet i sanden och bortse från att markägarna faktiskt redan nu sitter på verktygen för att agera – om de hade velat", skriver hon.

Solveig Larsson skriver också att Jägarnas riksförbund inte är ense med LRF om vildsvinspopulationen storlek.

Fakta: Vildsvin

Vildsvinet förekommer naturligt i Sverige, men utrotades på 1600-talet. Det har senare återinplanterats i omgångar.

I mitten av 1970-talet rymde grupper av vildsvin från sina hägn och etablerade sig i Södermanland. Sedan har stammen spridits i mellersta och södra Sverige och spridningen fortsätter norrut.

Ett vildsvin kan bli 185 cm långt, med en mankhöjd av upp till 100 cm, men är vanligen betydligt mindre.

Honorna lever i små grupper och hanarna ensamma.

Vildsvin är allätare. De äter främst ekollon, bokollon och hasselnötter, men även animalisk föda, inklusive kadaver, om det kommer åt.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!