Jane Goodall-institutet fördömer apskjutningen

Världsberömda Jane Goodall-institutet fördömer skjutningen av schimpanserna på Furuviks zoo. Enligt institutet bör det första alternativet vara att använda bedövningspilar. Enligt Furuviks vd Sandra Wilke var bedövning inte aktuellt då människoliv var i fara.

Organisationen Jane Goodall Institute grundades av den brittiska forskaren Jane Goodall. Arkivbild.

Organisationen Jane Goodall Institute grundades av den brittiska forskaren Jane Goodall. Arkivbild.

Foto: Alessandro della Valle/AP

Djur2022-12-18 08:25

Den globala djur- och miljöorganisationen Jane Goodall Institute fördömer i hårda ordalag Furuviksparkens hantering av schimpansrymningen. I ett pressmeddelande uttrycker den sin sorg över de dödade aporna, men betonar att det inte hade behövt hända.

"Att skjuta schimpanser är bara försvarbart när det uppstått omedelbar fara för andra. Det är högst tveksamt om det varit så i det här fallet", skriver institutet.

Furuviksparken har hänvisat till just faran för andra i samband med rymningen, men Jane Goodall-institutet ifrågasätter det.

"Om ett zoo hävdar att den enda lösningen är att skjuta ihjäl djuren, så borde de inte ha djur över huvud taget", skriver de.

– Det ska alltid finnas en möjlighet att skjuta dem med bedövningspilar och det bör alltid vara det första alternativet, sade Patrick van Veen, ordförande för organisationen, nyligen till SVT.

Kritik får medhåll

Jane Goodall Institute grundades 1977 av den nu 88-åriga brittiska forskaren Jane Goodall. Hon är en av världens främsta experter på schimpanser, och har i drygt 60 år arbetat för att öka förståelsen för människoapor.

Uttalandet om att man borde försökt med bedövning får medhåll av Michael Jørgensen, internationell djurparks- och naturforskarkonsult. Han menar att beredskapsplanen verkar ha inneburit flera utmaningar för parken.

"Det verkar inte som att de har försökt bedöva schimpanserna, utan som om man har gått direkt mot den skarpa lösningen med att skjuta", skriver han i ett mejl till TT.

TT: När tycker du att man ska skjuta med skarp ammunition?

"När det inte finns någon annan utväg. Om de är på väg från området, ska man försöka bedöva dem, och om det inte fungerar så är det enda alternativet att skjuta dem. Det ska framgå i parkens beredskapsplan om och när, samt i vilka situationer som det ska skjutas skarpt", säger Jørgensen.

Vd: Svår bedömning

Enligt Furuviksparkens vd Sandra Wilke var det en svår bedömning. Hon säger att det också finns risker med att söva en schimpans, som att det tar många minuter innan bedövningsmedlet påverkar schimpansen. Det fanns också risk för att bedövningsmedlet skulle frysa, enligt Wilke.

– Veterinärerna måste göra bedömning om sövning eller ej, att det finns en möjlighet att söva. Och här gjorde vi bedömningen att det var ingen möjlighet, för att det var risk för människors liv, säger hon till TT.

– Där måste mänsklig säkerhet gå först.

Händelsen i djurparken kommer att granskas av flera instanser. Polisen har tagit emot en anmälan om brott mot djurskyddslagen, djurparken själv har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket och troligen kommer även länsstyrelsen att utreda säkerhetsarbetet på Furuvik.

Rättad: Ändrar formuleringar i brödtextens fjärde utgång efter första mellanrubriken och klargör att Jane Goodall ännu är i livet.

Fakta: Tidigare kritik mot Furuviksparken

För fyra år sedan fick Furuviksparken kritik av Arbetsmiljöverket för bristande säkerhet. En djurvårdare hade fått en del av långfingret avbitet av en schimpans, efter att ha tappat balansen och då tagit tag i gallret. Efter olyckan gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion och konstaterade då brister som måste åtgärdas.

”Vid vårt besök kunde ni inte visa upp en dokumenterad undersökning och riskbedömning av arbetet med era primater”, skrev Arbetsmiljöverket 2018.

Dåvarande vd, Nina Tano, lämnade posten som vd för Furuviksparken 2020.

Källa: Gefle Dagblad mfl

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!