Kalkoner avlivade efter influensautbrott

Mer än 3 000 kalkoner har avlivats på en gård i närheten av Löderup i södra Skåne, skriver Ystads Allehanda.

Cirka 3|500 kalkoner har avlivats efter ett utbrott av fågelinfluensa hos en uppfödare i södra Skåne. Arkivbild.

Cirka 3|500 kalkoner har avlivats efter ett utbrott av fågelinfluensa hos en uppfödare i södra Skåne. Arkivbild.

Foto: Staffan Lövstedt/TT

Djur2021-12-28 16:18

Det är det femte utbrottet bland tamfågel under december.

– I nuläget finns det fem besättningar som har konstaterad smitta och samtliga finns i Skåne, säger Karin Lundborg, djurskyddshandläggare på Jordbruksverket, till TT.

– En del av arbetet är att avliva djur på de smittade besättningarna, att ta hand om dem efteråt, och sedan sanering av byggnaderna.

Det finns upprättade zoner runt de smittade besättningarna där särskilda restriktioner gäller, exempelvis att tillstånd behövs för att föra ut ägg och att det görs på ett smittsäkert sätt.

– Det är viktigt att man som djurägare följer de rekommendationer och restriktioner som finns för de områden som har skyddsnivå, och försöker förhindra att få in smittan hos sina tamfåglar.

Flera fall har samtidigt konstaterats hos vilda fåglar i Skåne, Kalmar län, Halland och Östergötland under perioden oktober till december.

Läget påminner om början av förra fågelinfluensasäsongen, som var den värsta hittills i Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

SVA bedömer att risken för utbrott hos tamfågel kommer att öka under de kommande månaderna och kulmen väntas infalla i februari–mars.

Fakta: Fågelinfluensa

Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjäderfän.

Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med väldigt hög dödlighet.

Vissa virustyper kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen människa smittats av fågelinfluensa.

Förra vintern drabbades Sverige av flera stora utbrott i vad som beskrivits som den värsta fågelinfluensasäsongen hittills. Bland annat tvingades Sveriges största äggproducent, i Mönsterås kommun, avliva omkring två miljoner värphöns.

Fågelinfluensa sprids inte via livsmedel.

Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!