I en ny studie har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tittat på kopplingen mellan kalvproduktion och klimat. Älgarnas foder håller högre kvalitet under kalla och blöta år, och eftersom de första månaderna i en älgkalvs liv är kritiska, är tillgången på näringsrik föda viktig, även för älgkon som ska producera mjölk.
Under älgjakten görs observationer och älgkalvarnas slaktvikter rapporteras in. Nu har dessa kopplats till medeltemperaturer och nederbörd, men också till extremväder som perioder av värme och torka. Resultatet visar en tydlig koppling mellan varma, torra vårar och observationer av färre och lättare kalvar.
"De senaste tjugo åren har kalvvikterna sjunkit, framför allt i södra Sverige. I hela Sverige ser vi också att korna har färre kalvar om hösten än tidigare. Antingen föds det färre kalvar, eller så överlever de inte sommaren", säger Sheila Holmes, forskare vid SLU:s institution för vilt, fisk och miljö, i ett pressmeddelande.
Årets relativt kalla och blöta vår borde alltså ge fler och tyngre kalvar till hösten. Men enligt forskarna påverkar den också möjligheterna för älgarna att lagra energi och reproducera sig, vilket kan ge positiva effekter även nästa år med fler kalvar som föds.
"Våra resultat tyder på att älgkons lagrade energiresurser i början av dräktigheten kan vara mycket viktiga för både fruktbarhet och för kalvöverlevnad våren och sommaren därpå", säger Sheila Holmes.