Karl Hedin frikänns i vargjaktsmålet

Företagsledaren Karl Hedin och de tre medåtalade frias på samtliga punkter i det omtalade jaktbrottsmålet av Västmanlands tingsrätt. Åklagare Lars Magnusson är besviken.

I dag meddelas dom i målet om jaktbrott där företagsledaren Karl Hedin åtalats för grovt jaktbrott. Arkivbild.

I dag meddelas dom i målet om jaktbrott där företagsledaren Karl Hedin åtalats för grovt jaktbrott. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2021-03-19 07:05

– Jag tycker jag hade på fötterna så som förhandlingen utvecklade sig att det skulle bli en fällande dom för grovt jaktbrott, så där kan jag säga att jag är besviken, säger Magnusson.

Tingsrätten konstaterar att hans bevisning inte räckte för en fällande dom gällande någon av åtalspunkterna. En korrekt bedömning, enligt Karl Hedins försvarare Sven Severin:

– Vi hade förväntat oss, hoppats och trott att det skulle bli en frikännande dom, för vi har hela tiden varit av uppfattningen att det inte finns någon bevisning som ska räcka till att fälla Karl Hedin. Också av den enkla anledningen att han inte gjort sig skyldig till de brott han åtalats för.

– Vi har varit kritiska mot att åtal över huvud taget har väckts och frågande kring hur åklagaren resonerat när han har ansett att han på objektiva grunder ska kunna få en fällande dom, säger Severin.

TT: Att åtal inte borde ha väckts är en allvarlig anklagelse mot åklagaren. Planerar ni att gå vidare med den frågan?

– Vi kommer att göra så att när det här har lagt sig och vi har kunnat läsa domen lite mer noggrant så kommer vi att ta ett tag om allt det här. Prio ett är att se till att Karl Hedin får tillbaka sina vapen som han varit av med i drygt två och ett halvt år.

Letade varg

Hedin och en annan man var åtalade för grovt jaktbrott, misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018. Enligt tingsrätten är det klarlagt att männen befann sig på den plats som åklagaren påstått och att de letade efter varg inför en älgjakt som planerades i området. Det är dock inte bevisat att de sökte efter varg för att döda den, anser rätten.

Ytterligare en man och en kvinna var åtalade för att tillsammans med Hedin vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg. Även där frikänner rätten samtliga.

Vargmotstånd

Åklagaren hade åberopat omfattande bevisning som skulle styrka Karl Hedins vargmotstånd, men det är inget som rätten lägger någon vikt vid i sin dom, säger rättens ordförande, rådmannen David Viktorsson Harrby, på en pressträff.

– Skälet till det är att en tilltalads politiska åsikter inte kan medföra att personen döms för ett brott. Därför har tingsrätten heller inte vägt påståenden om Karl Hedins politiska åsikter om vargförvaltningen i det här landet i sin bevisvärdering.

Åklagare Lars Magnusson delar inte bedömningen om att Hedins ståndpunkt i vargfrågan är irrelevant.

– Min bevisning handlar inte om att jag på något sätt skulle anse att hans åsikter är förbjudna. Det jag vill visa med det är att jag menar att han inte hade tvekat att begå ett grovt jaktbrott om tillfälle gavs, säger han.

Räknade med frikännande

Att det skulle bli ett frikännande gällande gifthanteringen hade han dock räknat med, då han i rätten inte tilläts spela upp de förhör som var avgörande för hans bevisning för den punkten. I övrigt delar han inte tingsrättens bedömning i mycket.

– Det enda jag kan hålla med om är att man har kapat i kostnadsräkningarna, säger han med syfte på att försvarsadvokaterna har fått mindre betalt än de begärt.

Huruvida han ska överklaga domen vet han inte ännu.

– Naturligtvis utesluter jag det inte. Jag har pläderat för en fällande dom och sedan dess har det inte framkommit något annat.

Fakta: Detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Den 71-årige Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk, samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.

Huvudförhandlingen i målet hölls i Västmanlands tingsrätt.

Rättegången i Västmanlands tingsrätt, som avslutades den 5 mars, kantades av oväntade händelser som till exempel att den åtalade kvinnan helt uteblev från den första förhandlingsdagen med hänvisning till sjukdom. Hon dök dock upp på länk dagen därpå och förklarade då att allt hon initialt berättat för polisen om olaglig jakt, där bland andra Karl Hedin skulle ha varit delaktig, var lögn.

Den 19 mars meddelade Västmanlands tingsrätt att samtliga åtalade frikänns helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!