Katt- och hundmaten som är snällast mot miljön

Genom lägga rätt sorts foder i matskålen kan husse och matte minska miljöpåverkan från deras fyrbenta familjemedlemmar rejält, visar en ny studie.

Vad vi lägger i missens skål spelar roll för miljön. Arkivbild.

Vad vi lägger i missens skål spelar roll för miljön. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Djur2022-11-19 06:15

Katters och hundars påverkan på klimat och miljö kan tyckas marginell i det stora hela. Men vilken sorts foder husse och matte pytsar i matskålarna spelar en betydande roll, enligt forskarna bakom studien i vetenskapstidskriften Scientific Reports.

Forskarna, verksamma vid universitetet i São Paulo, Brasilien, påpekar att allt fler hem världen över huserar en katt eller hund. Till exempel finns omkring 77 miljoner hundar och 58 miljoner katter i USA, medan kineserna har 53 miljoner katter och 27 miljoner hundar. I svenska hem finns uppskattningsvis runt 1 miljon hundar och 1,4 miljoner katter.

Och antalet ökar globalt, vilket är en av orsakerna till att forskarna ville undersöka hur katters och hundars matvanor påverkar miljön.

Våtfoder en bov

I studien mättes miljöpåverkan av 618 olika fabrikat av hundmat och 320 fabrikat av kattmat, bland annat när det gäller växthusgasutsläpp, mark- och vattenanvändning och försurande utsläpp.

Och resultatet var tydligt: våtfoder är en betydligt större miljöbov än torrfoder.

En hund på tio kilo, som konsumerar drygt 500 kalorier per dag, orsakar klimatutsläpp på 6,5 kilo koldioxidekvivalenter varje år om den äter torrfoder, jämfört med 828 kilo om den äter våtfoder, enligt forskarnas beräkningar. Som jämförelse orsakar medelsvenskens matkonsumtionen 1,4 ton utsläpp per år, enligt Naturvårdsverket.

Även när det gällde annan miljöpåverkan var torrfodret snällare mot planeten.

Forskarna jämförde även med hemlagad mat vars påverkan på miljön generellt betecknas som "mellanhög".

Insekter ny ingrediens?

En förklaring till våtfodrets större miljöpåverkan kan vara att nästan dubbelt så stor del av energiinnehållet kom från animaliska produkter jämfört med torrfodret – 89 mot 45 procent.

Resultaten belyser den stora miljöpåverkan som djurfoder har och behovet av att göra dem mer miljövänliga, framhåller forskarna.

Ett sätt är att hitta alternativa proteinkällor, skriver de, och nämner insekter som en möjlig ingrediens för att göra djurmaten mer miljövänlig.

Fakta: Ekologiskt tassavtryck

Hur hund- och kattmat påverkar miljön är relativt outforskat, enligt forskarna bakom den nya studien.

Men en amerikansk studie har visat att katter och hundar genom sin kost står för cirka en fjärdedel av miljöpåverkan från djurproduktionen i USA.

Och en kinesisk studie tyder på att det ekologiska fotavtrycket – eller "tassavtrycket" – från alla katter och hundar i Kina motsvarar avtrycket från mellan 70 och 245 miljoner kineser.

Källa: Scientific Reports

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!