Kräsen tärna ska räddas med tvättat grus

Stormen Per svepte 2007 bort gruset från öarna i Björns skärgård i Norduppland. Det ställde till det för den hotade skräntärnan som kräver fint grus för att häcka. Men nu ska de kräsna fåglarna få nytt grus – tvättat och rent.

Skräntärnor i Björns skärgård.

Skräntärnor i Björns skärgård.

Foto: Ulrik Lötberg/TT

Djur2022-02-19 20:17

I Björns skärgård finns en tredjedel av den svenska populationen av den rödlistade skräntärnan, som är världens största tärna. Populationen är liten och fick sig en knäck av stormen 2007. Försök har gjorts att forsla nytt grus till öarna – men det misslyckades då gruset innehöll sand som blåste bort och också förde med sig oönskad växtlighet.

Nu ska Upplandsstiftelsen, som äger naturreservatet, göra ett nytt försök. 160 ton tvättat grus ska flygas ut till häckningsöarna.

– Vi har gått all in. Men att tvätta gruset är den lilla kostnaden i vår budget på 400 000 kronor, den stora utmaningen är att flyga dit gruset, säger Nic Kruys från Upplandsstiftelsen till SVT Uppsala.

Skräntärnan har hållit till i Björns skärgård sedan 1938 då tre par fotograferades vid ett bo. Med det nya gruset på plats hoppas Uppsalastiftelsen att arten ska kunna leva kvar.

– Om insatsen lyckats visar sig framöver, när de ringmärkta och räknade fåglarna förhoppningsvis ökar i antal, säger Nic Kruys till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!