”Det har kommit in rapporter kring att vildsvin uppehåller sig på soptippar och äter av soporna. Detta låter väldigt oroväckande i mina öron och om jag inte missminner mig så var det så man tror att ASF fick fäste på Sicilien”.
Så skrev Mikael Hultnäs, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund, i ett mejl till Jordbruksverket i november 2021, enligt tidningen Jakt & Jägare.
Myndigheten tackade för informationen, men sedan dess har inte Hultnäs hört något mer.
– Det fortsatta arbetet får utvisa hur smittan spreds, säger han till tidningen.
Smittan kan spridas på flera sätt, antingen genom direktkontakt mellan smittade och friska grisar, eller indirekt med förorenade material, personer, fordon och foder. I rått och fryst kött kan virus överleva i månader.
Satte upp tält
Eva Favaro, pressansvarig vid Vafabmiljö som driver den aktuella anläggningen, säger att man under lång tid känt till att det förekommit vildsvin på anläggningen.
– Vi har ett tält för matavfallet som ska förhindra att vildsvinen kommer åt det. Det stod klart våren 2022, säger hon.
Däremot har restavfall som hanterats på anläggningen legat på en öppnare plats.
– Där ska det egentligen inte vara någon mat. Men vi ser nu över om vi ska lägga restavfallet direkt i en container i stället.
Flera möjliga smittovägar
Ännu vet man inte hur sjukdomen har spridit sig, men Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinär, säger att man utgår från att grisarna på något sätt har fått i sig avfall.
– Det kan de ha fått via någon som har slängt en macka med något icke tillräckligt upphettat material på, eller att de bökat i någon soptunna eller på något sätt kommit åt något i anläggningen. Det är saker man kommer att titta på nu när våra experter är på plats, säger hon.
Eva Favaro säger att man under dagen kommer att ha kontakt med Jordbruksverket för att få information om hur man ska tänka kring sin verksamhet.
– Det är en ny situation, och vi söker råd från bland annat Jordbruksverket, säger Favaro.