Förra veckan kom rapporter om att nära 5 000 grisar avlivats i Skåne de senaste veckorna sedan flera gårdar drabbats av salmonellautbrott. Olika typer av salmonella har upptäckts på flera håll, och på en gård med storskalig produktion fick samtliga djur avlivas. Det rör sig om både Salmonella Typhimurium och Salmonella Derby, vanliga i europeiska grisbesättningar.
Dessutom har nu även den ovanligare Salmonella Choleraesuis hittats i en besättning.
Allvarligt, tycker Karl Ståhl som är biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt.
"Drabbar grisnäringen"
– Dels är det allvarligt för enskilda djurägare som drabbas, och dels blir det "stand still" i produktionen. Det drabbar hela grisnäringen lokalt, säger han under en pressträff.
Smittan kan dessutom spridas vidare till människa och ge upphov till sjukdom. Risken för att bli smittad när man äter kött är däremot låg.
– Vi har ambition att bli av med smittan och hoppas att vi kan lyckas med det, säger Karl Ståhl.
Salmonellan har upptäckts vid provtagning i samband med slakt, och en gård har fått spärras av i väntan på att svar från provtagning som gjorts på dess kontaktbesättningar i andra län jämförs.
Provtagning
I fallet med upptäckten av just salmonella Choleraesuis sker en omfattande provtagning vid 21 kontaktbesättningar, säger Ann-Christin Ring på Jordbruksverket.
– Den 15 september påvisades salmonellan i en besättning som säljer mycket livdjur. Eftersom det var en livdjurssäljande besättning med mycket kontakter gick Jordbruksverket upp i krisorganisation.
Av de kontaktbesättningar som provtagits har hittills bara en besättning visat sig vara smittad, uppger Ann-Christin Ring. I nuläget väntar man dock fortfarande svar från sex besättningar. Utöver salmonella Choleraesuis har andra typer av salmonella konstaterats vid tre skånska besättningar.
Hur smittan hamnat på de skånska gårdarna är dock fortfarande okänt. Just nu analyserar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) allt från gödsel och foder till vilda fåglar, gnagare och besökare som eventuellt kommit till drabbade gårdar, uppger Karl Ståhl vid SVA.
– Det är inte säkert man hittar källan till smittan.