Lodjursstammen ökar i Sverige

Den svenska lodjursstammen fortsätter att öka. Årets inventering visar att det finns runt 1 450 djur i landet.

Lodjurspopulationen i Sverige och Norge inventeras årligen. Arkivbild.

Lodjurspopulationen i Sverige och Norge inventeras årligen. Arkivbild.

Foto: Junge, Heiko/NTB/TT

Djur2022-06-21 01:19

Populationen ligger därmed med marginal över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer, meddelar Naturvårdsverket.

"I Sverige registrerades 246,5 familjegrupper under den senaste inventeringsperioden. Det är en uppgång från förra året då 213 familjegrupper dokumenterades. Det är dock viktigt att även se över trenden några år tillbaka för att få en bättre bild", säger Jens Andersson, tillförordnad chef för viltanalysenheten, i ett pressmeddelande.

Lodjurspopulationen i Skandinavien är som helhet något större jämfört med 2020–2021. I den senaste inventeringen fanns 305 familjegrupper, mot 280 året innan. Medan antalet djur ökar i Sverige krymper stammen i Norge.

Naturvårdsverket påpekar samtidigt att skillnader från år till år kan bero på andra faktorer än faktiska förändringar i populationen. Trenden nu är att populationen efter några år med minskande stam ökat under de senaste två åren.

Verket har tidigare delegerat rätten att besluta om licensjakt till samtliga länsstyrelser, utom Gotlands. Efter sommaren kommer ett beslut om delegering att tas inför nästa år.

Fakta: Inventering av lodjur

Inventering av lodjur pågår varje år från första oktober till sista februari.

Arbetet baseras på registrering av familjegrupper – en hona och hennes unge/ungar. Utifrån det beräknas sedan hur många lodjur som finns i området.

Räkningen sker genom spårning i snö, med hjälp av viltkameror samt observationer från jägare och allmänheten.

Årets inventeringssäsong är den åttonde med gemensam skandinavisk metodik. Resultaten är därmed jämförbara från 2013–2014.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!