Målet mot Karl Hedin vidare till hovrätten

Rättsprocessen gällande misstänkt jaktbrott mot företagsledaren Karl Hedin kommer att fortsätta i hovrätten. Detta står klart sedan överåklagaren fattat beslut om den begäran om överprövning som företagsledaren lämnat in.

Företagsledaren Karl Hedin på väg in till Västmanlands tingsrätt. Det omtalade jaktbrottsmålet kommer nu att få sin fortsättning i hovrätten. Arkivbild.

Företagsledaren Karl Hedin på väg in till Västmanlands tingsrätt. Det omtalade jaktbrottsmålet kommer nu att få sin fortsättning i hovrätten. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2021-05-18 11:47

Tingsrätten friade företagsledaren Karl Hedin och de tre medåtalade på samtliga punkter i det omtalade jaktbrottsmålet. Åklagaren överklagade därefter domen gällande jakt på varg 2018 – men Karl Hedin var inte nöjd med beslutet och överklagade överklagandet.

– Vi tycker att med hänsyn till den dom som Västmanlands tingsrätt kommit med, där domskälen är väldigt tydliga och man funnit att åklagarens bevisning inte räcker, att det är anmärkningsvärt att åklagaren har överklagat, sade Karl Hedins advokat Sven Severin till TT när överklagandet lämnades in.

Enligt Sven Severin innebär överklagandet till hovrätten bara att målet ytterligare dras i långbänk, eftersom utsikterna att domen ska ändras i hovrätten är i stort sett obefintliga.

Överåklagaren har nu tagit ställning till begäran om att åklagarens överklagande skulle återkallas.

I beslutet skriver överåklagare Astrid Eklund att hon gått igenom ärendet och anser att kammaråklagare Lars Magnusson haft fog för sin bedömning att domen skulle överklagas.

"Det finns därför inte skäl att ändra åklagarens beslut" står det i beslutet som meddelades den 17 maj.

Fakta: Detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att illegalt ha jagat och dödat lodjur och varg.

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden, eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja och sågverk samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst och skrivit flera böcker på temat.

Huvudförhandlingen i målet hölls i Västmanlands tingsrätt som friade samtliga åtalade.

Den friande domen överklagades av åklagaren.

Karl Hedin begärde därefter överprövning av åklagarens beslut att överklaga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om