Man åtalas för handel med artskyddade djur

Över 800 ödlor, krokodiler och andra reptiler hittades vid en razzia i Skåne 2018. Nu åtalas en man för bland annat grovt artskyddsbrott. Enligt åklagaren har han bedrivit yrkesmässig handel med djur som är artskyddade.

Vid ett tillslag i en fastigheten i skånska Löberöd 2018 hittades över 800 ödlor, krokodiler och andra reptiler. Nu åtalas en man för bland annat grovt artskyddsbrott. Arkivbild.

Vid ett tillslag i en fastigheten i skånska Löberöd 2018 hittades över 800 ödlor, krokodiler och andra reptiler. Nu åtalas en man för bland annat grovt artskyddsbrott. Arkivbild.

Foto: Karin Wesslen/TT

Djur2021-01-18 16:05

Mannen åtalas även för brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri, rapporterar Skånska Dagbladet.

– Han hävdar själv att det handlat om hobbyverksamhet men jag menar att det är systematisk och rent yrkesmässig handel i vinstsyfte under en lång tid, säger åklagare Christer Forssman till tidningen.

Enligt åtalet har brottsligheten pågått mellan 2011 och 2018. Under stora delar av tiden har den åtalade levt på socialbidrag, men kontoutdrag visar att han samtidigt omsatt stora summor.

Åklagaren hänvisar till en omfattande bevisning, bland annat chattar som mannen haft med kunder och en "affärsplan", där han själv beskriver verksamheten.

Djur som mannen hanterat har enligt länsstyrelsen bott trångt och fått för lite foder, vatten och tillsyn. Vid sjukdom hos djuren har de inte heller fått rätt vård. En majoritet av de djur som hittades vid razzian i Löberöd i mars 2018 behövde avlivas. De överlevande djuren placerades i djurparker i Sverige, Frankrike, Ungern och Slovakien, rapporterade Sydsvenskan senare.

Ytterligare en man åtalas för medhjälp till några av de misstänkta brotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!