Röda brännmaneter har i sommar ställt till med problem för badsugna längs Västkusten, säger Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium. På vissa platser har det varit omöjligt att bada.
Maneter kategoriseras som plankton eftersom de inte själva kan bestämma vart de ska ta vägen, utan följer vattenströmmarna. Det kan leda till att maneter samlas i vikar i väldiga mängder, enligt Källström.
– Badare kan därför mötas av en manetsoppa precis då de ska hoppa i. Folk har sagt att de inte har kunnat bada vid sina badplatser på grund av mängden brännmaneter.
Vattentemperaturen avgörande
Det finns en naturlig förklaring till att maneterna har varit synliga i sommar, menar Källström.
På våren och försommaren brukar maneterna synas mer, men när det blir varmt och skönt i vattnet – badväder helt enkelt – brukar de försvinna. Är det 20 grader eller varmare i vattnet tycker de att det är för varmt och dyker ner i djupet, förklarar Källström.
– Men det har inte varit så varmt i vattnet i sommar. Det har hållits under 20 grader och därför har brännmaneterna hållit sig kvar vid ytan.
Andra maneter
Utöver den röda brännmaneten har Källström också fått rapporter om blå brännmanet och öronmanet. Men inte mer än vanligt.
Det har inte heller förekommit fler maneter än normalt i andra delar av landet.
– Brännmaneten kan gå in en bit i Östersjön, ungefär upp till Ålands hav, och i år har vi fått frågor och rapporter även från Blekinge och Karlskrona, även om de är absolut vanligast på Västkusten.