Max har nosat upp knark och vapen för miljoner

Labrador retrieverhanen Max har tillsammans med sin förare Frida Hessbo hittat narkotika och vapen för en samhällsnytta på över 100 miljoner kronor. Nu belönas Max med utmärkelsen Årets narkotikasökhund 2023.

Hunden Max med sin förare Frida Hessbo.

Hunden Max med sin förare Frida Hessbo.

Foto: Foto: André de Loisted

Djur2023-11-02 04:07

Max är född i Storbritannien och kom till Sverige som ettåring där han hamnade hos Frida Hessbo i Skåne. Samma månad som han fyllde två, 2019, klarade han av certifieringen till sökhund och har sedan dess haft en lysande karriär hos tullen i Skåne.

Max söker efter vapen, narkotika och ammunition.

"Max är extremt arbetsvillig, han tycker att det är roligt att söka", säger Frida Hessbo i ett pressmeddelande från Svenska kennelklubben.

Förutom att bevaka gränsen representerar ekipaget även Sverige i ett EU-samarbete mot organiserad brottslighet. Bland annat har paret tränat vid gränsen till Ukraina, där mycket vapen finns i omlopp.

Bland de beslag Max gjort finns en större mängd narkotika i en dieseltank på en lastbil, och nio vapen i en bilkaross.

”Det här är ett ekipage som tack vare flera års arbete och träning har kommit att bli mycket skickligt. Med sitt engagemang och sin stora entusiasm är de förebilder. Internt stöttar och hjälper de kollegor att utvecklas och externt företräder de Tullverket som representanter i Empact, EU-samarbetet mot organiserad brottslighet”, lyder motiveringen till utnämningen.

Juryn består av representanter för Svenska Kennelklubben och Tullverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!