Misstänkte företagsledaren: Det är inte roligt

Första förhandlingsdagen i jaktbrottsmålet, där företagsledaren Karl Hedin är en av de åtalade, kunde med nöd och näppe genomföras. Och ännu är det oklart om det blir någon fortsättning på tisdagen.

Efter många turer inleds i dag rättegången mot företagsledaren Karl Hedin och tre andra personer som är åtalade för jaktbrott. Arkivbild.

Efter många turer inleds i dag rättegången mot företagsledaren Karl Hedin och tre andra personer som är åtalade för jaktbrott. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Djur2021-02-22 06:41

– Jag tycker att det har varit en ganska udda tillställning. Jag har varit advokat i snart 35 år och jag har nog aldrig riktigt varit med om någonting liknande, sade Sven Severin som är Karl Hedins advokat när den första förhandlingsdagen avslutades.

När förhandlingen inleddes klockan 9 i tingsrätten i Västerås stod det snabbt klart att en av de åtalade saknas. Den som inte kommit är den kvinna som åtalats misstänkt för medhjälp till förberedelse till jaktbrott.

Enligt hennes försvarare Thomas Jönsson är hon sjuk och därför förhindrad att infinna sig.

Förhandlingen avbröts och efter en dryg halvtimme återkom rätten efter överläggning med beskedet att rättegången skulle fortsätta, trots att en av de åtalade saknades.

Inget besked

Förhandlingen fortsatte därefter resten av dagen med åklagarens sakframställan och försvararnas dito.

Det hela avslutades med att kvinnans försvarare försökte reda ut vad som nu händer med den fortsatta förhandlingen när hans klient meddelat hinder för att närvara på grund av sjukdom.

Rättens ordförande kunde inte lämna några klara besked kring detta på måndagseftermiddagen utan sade att tingsrätten kommer fortsätta överväga kvinnans möjlighet att kunna deltaga. Bland annat ska kvinnans behandlande läkare kontaktas.

Hedin besviken

En som var besviken på de komplikationer för rättegången som uppstått var företagsledaren Karl Hedin, som nu befarar att processen kan dra ut ännu mer på tiden.

– Jag har ju väntat på den här förhandlingen i två och ett halvt år nu och levt under de premisser som det innebär. Och det är inte roligt för någonting som jag inte har gjort. Jag hade sett fram emot att nu gör vi det här färdigt. Fortfarande, efter en dag, så vet vi inte. I morgon kan det bara brytas av, säger Karl Hedin till TT.

I målet är Karl Hedin och ytterligare en annan person åtalade för grovt jaktbrott, misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Därtill är en annan man och den frånvarande kvinnan åtalade, tillsammans Hedin, misstänkta för att vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Vittne sedan misstänkt

Den åtalade kvinnan var den som först gick till polisen med uppgifter om att Karl Hedin och andra ägnade sig åt olaglig jakt. Hon tog senare tillbaka sina uppgifter och åtalades då i stället själv för medhjälp till förberedelse till jaktbrott.

Förhandlingen beräknas pågå under sex dagar och är tänkt att avslutas den 5 mars. Först på tisdag morgon lämnar rättens ordförande besked om förhandlingen kan fortsätta i den åtalade kvinnans frånvaro.

Fakta: Detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Den 71-årige Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk, samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.

Huvudförhandlingen i målet hålls i Västmanlands tingsrätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!