Myndighet ber om jägarhjälp mot svinpesten

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ber jägare om hjälp med att säkerställa att den afrikanska svinpesten inte spridit sig utanför den smittade zonen.

Myndigheterna ber jägare om hjälp att säkerställa att afrikansk svinpest inte spridits. Arkivbild.

Myndigheterna ber jägare om hjälp att säkerställa att afrikansk svinpest inte spridits. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2023-10-13 04:34

I tisdags meddelade SVA att inga fall av afrikansk svinpest konstaterats utanför det stängslade så kallade kärnområdet av den smittade zonen.

Men för att vara på den säkra sidan ber man om hjälp från jägare i angränsande områden i Avesta, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Surahammar och Västerås kommun.

De ombeds, frivilligt, att skicka in prover från skjutna vildsvin.

"Detta är viktigt och värdefullt för att öka säkerheten i vårt antagande angående smittans utbredning. Det är också viktig bakgrundsinformation för vår beredskap att tidigt upptäcka om smittspridning skulle ske ut ur zonen. Hittills har jägare i området ställt upp på ett fantastiskt sätt i kadaversöket", säger Erika Chenais, statsveterinär vid SVA, i ett pressmeddelande.

Totalt har 49 smittade vildsvin hittats, alla inom kärnområdet. Det är ännu oklart när man kan lätta på de restriktioner som gäller inom den tusen kvadratkilometer stora avspärrningen som upprättades i Fagersta efter att utbrottet upptäcktes i början av september.

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast inom en vecka.

Bland symtomen finns feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns i Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men framför allt i Västmanland, uppmanas att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!