Myskoxen Sam tillbaka på fjället

Myskoxen Sam lämnade sin flock för att söka kärleken i trakterna kring Ljusnedal. Invånarna oroade sig för Sams närgångna beteende – men nu kan bygden pusta ut eftersom myskoxen har motats tillbaka till fjället.

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren. Arkivbild.

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/NTB-TT

Djur2021-10-04 15:08

Sedan i början av augusti har myskoxen Sam oroat invånare i byn Ljusnedal i Härjedalen genom sina utflykter till bland annat trädgårdar, hundgårdar och kohagar. Polisen har förgäves försökt skrämma bort myskoxen som verkar vara på jakt efter någon att para sig med, och länsstyrelsen har utrett skyddsjakt på honom.

Nu ser problemet ut att vara löst – utan blodspillan. Länsstyrelsens personal lyckades i fredags mota tillbaka Sam upp på kalfjället, sex kilometer från Ljusnedal.

"Länsstyrelsens fältpersonal ska ha en stor eloge som efter en mycket lyckosam insats lyckades mota myskoxen bort från Ljusnedal. Vi hoppas nu att han nu stannar på fjället och gör sig redo för vintern", säger Henrik Hansson, fältchef vid Länsstyrelsen Jämtlands län, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen skriver att oerfarna personer inte ska försöka sig på att mota bort myskoxar.

"Länsstyrelsens naturbevakare har den utbildning och erfarenhet som krävs för att göra det på ett säkert sätt", skriver myndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!