Nio nya smittade minkfarmar - "bedrövligt"

Coronautbrott har konstaterats pĂ„ ytterligare nio svenska minkfarmar. Samtliga ligger i nĂ€rheten av den första drabbade gĂ„rden i Sölvesborg i Blekinge. –Jag Ă€r inte förvĂ„nad, men det Ă€r bedrövligt, sĂ€ger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink.

I Danmark avlivas alla minkar, inklusive avelsdjuren, sedan en muterad form av coronavirus uppstÄtt pÄ Jylland. Arkivbild.

I Danmark avlivas alla minkar, inklusive avelsdjuren, sedan en muterad form av coronavirus uppstÄtt pÄ Jylland. Arkivbild.

Foto: Mette Moerk/Ritzau Scanpix/AP

Djur2020-11-05 12:50

PÄ svenska minkfarmar genomförs alltid sÄ kallad pÀlsning i början av november, vilket innebÀr avlivning av alla djur utom de som ska behÄllas för avel. DÀrför följer Sverige inte i nulÀget den vÀg som Danmark valt - dÀr ska samtliga cirka 15 miljoner minkar inklusive avelsdjur avlivas.

– Vi har inte sett den muteringen av virus i Sverige, som man har sett i Danmark, sĂ€ger HĂ„kan Henrikson, chefsveterinĂ€r pĂ„ Jordbruksverket.

Han konstaterar att ungefÀr 80 procent av de svenska tamminkarna kommer att avlivas i samband med pÀlsningen.

Bland minkar och mÀnniskor pÄ Nordjylland har en ny mutation av coronavirus börjat sprida sig och dÀrför uppmanas invÄnarna i sju jyllÀndska kommuner att inte resa utanför kommungrÀnsen.

– En mutation kan utgöra en risk för att framtida vacciner inte fungerar som de ska. Det Ă€r dĂ€rför nödvĂ€ndigt att avliva alla minkar, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) nĂ€r hon offentliggjorde beslutet.

PĂ€lsen exporteras

Svenska myndigheter har inga krav pÄ att pÀlsen frÄn tidigare coronasmittade minkar ska destrueras.

– Det Ă€r sannolikt kort tid som viruset kan överleva pĂ„ ytan i pĂ€lsen, sĂ„ jag skulle sĂ€ga att redan efter nĂ„gon vecka finns det ingenting kvar, sĂ€ger HĂ„kan Henrikson.

I NederlÀnderna och Danmark drabbades minkfarmar av coronautbrott lÄngt tidigare och utvecklingen i dessa lÀnder har lett till förhöjd vaksamhet i Sverige. Alla sjÀlvdöda djur har skickats in för analys hos Statens veterinÀrmedicinsk anstalt. Det var sÄ det första svenska fallet upptÀcktes i oktober.

– Vi skickade in vĂ€ldigt mycket kroppar i början pĂ„ veckan och det Ă€r de som nu har analyserats och visar pĂ„ en betydligt mer utbredd smittspridning Ă€n vad vi har haft tidigare, sĂ€ger Jörgen Martinsson.

PÄ nÄgra av de nio gÄrdarna har smitta Àven upptÀckts bland mÀnniskor, men inte alla, enligt Martinsson.

Storlek en riskfaktor

I Danmark har man tidigare konstaterat att de största riskfaktorerna för att en minkfarm ska drabbas Àr gÄrdens storlek och dess nÀrhet till andra gÄrdar med smitta.

Men det Àr fortfarande oklart hur smittan sprider sig mellan minkgÄrdar. En av hypoteserna Àr att vilda djur, som exempelvis mÄsar, kan bÀra den med sig. Nyligen visade det sig att en mÄs i Danmark hade virus utanpÄ sin fot, utan att sjÀlv vara smittad, och mÄsar flockas ofta kring gÄrdarna, speciellt nÀr minkarna fodras.

Sverige Ă€r alltsĂ„ nu uppe i tio smittade gĂ„rdar, medan Danmark har 207. Den största skillnaden mellan svensk och dansk minknĂ€ring Ă€r storleken. Medan Sverige har ett 40-tal minkfarmar Ă€r Danmark vĂ€rldens största exportör med cirka 1 100 uppfödare.

– Det som pĂ„verkar Ă€r den enorma djurtĂ€theten man har i vissa omrĂ„den, sĂ€ger HĂ„kan Henrikson.

Fakta: Virus pÄ minkfarmar

I NederlÀnderna upptÀcktes de första fallen av coronasmitta inom minkuppfödningen i april. DÀr fanns sedan tidigare beslut om att hela minknÀringen skulle avvecklas fram till 2024, men pÄ grund av coronaspridningen har detta tidigarelagts till 2021.

Det första coronafallet pÄ en dansk minkfarm upptÀcktes i juni i Är. Sedan dess har smittan gÄtt spikrakt uppÄt och nu Àr den konstaterad pÄ 207 av landets 1 138 minkfarmar. Den 4 november fattades beslut om att avliva alla minkar inklusive avelsdjur, sedan en mutation av coronaviruset börjat sprida sig bland minkar och mÀnniskor pÄ Jylland.

I Sverige upptÀcktes det första fallet pÄ en minkfarm den 23 oktober och nu har smitta konstaterats pÄ ytterligare nio gÄrdar. Samtliga ligger i Blekinge.

Erfarenheterna frÄn NederlÀnderna och Danmark visar att det vanligaste Àr att minkarna först smittas av mÀnniskor. Vilda djurs betydelse för smittspridningen till mink hÄller pÄ att undersökas.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!