Noshörning född på Kolmården

En noshörningsunge har fötts på Kolmården. Fredagen den 13 november fick honan Imfolozi en kalv. Ungen – en hane – vägde 60 kilo och har fått namnet Amadi.

Amadi föddes fredagen den 13 november på Kolmårdens djurpark. Pressbild.

Amadi föddes fredagen den 13 november på Kolmårdens djurpark. Pressbild.

Foto: Kolmården

Djur2020-11-21 10:45

Ungen är Imfolozis sjätte och båda mår nu bra efter en dramatisk förlossning – Amadi fastnade i födselkanalen och fick dras ut av djurparkens veterinärer och djurvårdare. Först var han lite medtagen, men kvicknade snart till och kom i gång med diandet som han skulle, berättar Linda Berggren, djurchef på Kolmården i ett pressmeddelande.

"I dag är han aktiv, rör sig mycket och har redan börjat busa med sin mamma", säger hon.

Noshörningarna är dräktiga under 16 månader. Deras ungar – eller kalvar – föds utan horn. Ett litet horn brukar dock synas på nosen efter bara en vecka.

Kalven stannar med sin mamma i flera år och väger redan efter ett och ett halvt år cirka 500 kilo. Den diar tills den är drygt två år.

Noshörningarna i Kolmården är trubbnoshörningar och ingår i ett internationellt bevarandeprogram. Parken samarbetar också med parker i Afrika, däribland Matopos nationalpark i Zimbabwe, för att skydda djur i det vilda, framhåller man i pressmeddelandet. Djuren är hotade framför allt på grund av tjuvjakt eftersom noshörningens horn tros bota sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!