Nu går det att söka upphittade katters ägare

Är katten ute på vift? Nu lanserar Jordbruksverket en ny tjänst som gör det möjligt för upphittare och myndigheter att spåra missen.

På söktjänsten kan den som har tillgång till kattens chipnummer eller tatuering söka ägaren till en bortsprungen katt. Arkivbild.

På söktjänsten kan den som har tillgång till kattens chipnummer eller tatuering söka ägaren till en bortsprungen katt. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Djur2023-05-07 18:49

Den 1 januari trädde den nya lagen om obligatorisk märkning och registrering av katter i kraft. Från om med 2023 ska landets katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket.

Nu ger även myndigheten möjligheten till att söka fram en kattägares uppgift via en söktjänst på Jordbruksverkets hemsida.

– Det är ungefär 96 procent som säger att de vill att det ska synas offentligt, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket.

Tjänsten riktar sig till myndigheter i första hand, men den gör även det möjligt att hitta bortsprungna katter:

Om ägaren till katten godkänt att vara sökbar för privatpersoner visas kattens och ägarens uppgifter. Om ägaren inte har valt att visa uppgifterna är det endast Jordbruksverket och länsstyrelsen som kan se de registrerade uppgifterna.

Under 2024 kommer även polisen och Tullverket få direktåtkomst till registret.

Tjänsten gör det även möjligt att göra ägarbyten och avregistrera sin katt om den avlider.

Enligt Anders Elfström har cirka 325 000 katter kommit in i registret sedan lagen trädde i kraft. Det totala antalet katter i Sverige är dock oklart:

– Vi vet inte hur många det finns men vi räknar med att det ligger någonstans mellan 1,3 och 1,5 miljoner, säger han.

Fakta: Det här gäller för kattägare

Den 1 januari trädde en lagändring i kraft som innebär inrättandet av ett kattregister. Från och med den 2 januari öppnade Jordbruksverkets e-tjänst för att registrera katter.

För att registrera din katt behöver den först vara märkt antingen med chip eller örontatuering av en veterinär. Man kan även gå till en id-märkare med godkänd utbildning.

Den som har katter utanför hushållet eller i kommersiellt syfte ska registrera anläggningen där djuren hålls.

Kattungar ska vara märkta och registrerade innan de är fyra månader gamla.

Ålderstigna katter, som är födda tidigare än den 1 januari 2008, behöver inte märkas.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!