Ny aggressiv kräfta hittad i Mälaren

Återigen har en ny art av ett aggressivt och invasivt kräftdjur hittats i Sverige. Fyndet gjordes i Mälaren.

Pontogammarus robustoides, ett invasivt kräftdjur har upptäckts i Mälaren.

Pontogammarus robustoides, ett invasivt kräftdjur har upptäckts i Mälaren.

Foto: Medins havs- och vattenkonsulter

Djur2023-10-17 20:41

Arten som nu upptäckts är en märlkräfta, med det latinska namnet Pontogammarus robustoides. Den hittades i slutet av september i närheten av Kungsängen i Upplands-Bro.

Kräftdjuret, som blir cirka en till två centimeter, ses som ett hot mot inhemska arter.

– Det är ett litet rovdjur som äter upp maten för de inhemska märlkräftorna. Den lever strandnära i sjöar och större vattendrag så den påverkar även många andra smådjur som finns där, säger Carin Nilsson, gruppchef och expert inom sötvatten vid konsultbolaget Sweco som gjorde fyndet.

Ursprungligen kommer arten från området runt Svarta havet och Kaspiska havet. Den har tidigare hittats i bland annat Litauen, Polen och Tyskland.

– Det allra mest troliga är att den har transporterats hit med vatten, kanske med ballastvatten, säger Carin Nilsson.

Sveriges lantbruksuniversitet har en lista med åtta arter av invasiva märlkräftor där risken bedöms vara hög för att de etablerar sig i svenska vatten. Det senaste fyndet är den tredje av de arterna som hittats i Sverige under det senaste året.

I början av mars bekräftade Havs- och vattenmyndigheten att arten större rovmärla hittats i Vätterns strandzon. Några veckor senare konstaterades ett fynd av en annan art av märlkräftor i Tulingesjön i Botkyrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!