Under 2020 resulterade över 2 000 ormbett i veterinärbesök, en ökning med 41 procent mot föregående år, visar ny statistik från Agria Djurförsäkringar.
– En så här markant ökning har vi aldrig sett förut. Vi tror att det är någon form av coronaeffekt med väldigt många som semestrat hemma och varit ute i den svenska naturen, man har levt båt- och skärgårdsliv i större utsträckning, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkringar.
Exakt hur många hundar som dör av huggormsbett i Sverige varje år är oklart. Patrik Olsson uppskattar att det rör sig om cirka 20 stycken.
Mest på bettet var ormarna i Stockholmsregionen samt i Västra Götaland. Huggormar trivs i skärgården vilket kan förklara att dessa platser toppar listan.
Anna Tidholm, som länge jobbat som veterinär, tycker inte att man ska göra någon stor sak av siffrorna. Även hon tror att hundarna kan ha blivit mer exponerade under pandemin, men att antalet ormar eller hundar skulle ha ökat tycker hon känns osannolikt.
Enligt henne kommer ofta fallen i en klump under vår och sommar när det varit varmt, soligt väder och många varit utomhus. Då är ormarna lite trötta och hinner inte undan.
Håll hunden nära
Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, tycker att ett stort ansvar vilar på hundägarna att hålla sin fyrbente vän under uppsikt.
– Vid den här tiden ska inte hundar springa lösa i skog och mark, säger han.
Stenrös, högt gräs och husgrunder är några av de platser där ormarna gärna gömmer sig. Oftast blir hunden biten i tassen och nosen när de går för långt fram eller råkar springa på den.
– Ormbett ska alltid behandlas med stor försiktighet, man ska aldrig säga "det här är inget farligt" för det kan det visst vara, säger Anna Tidholm och rekommenderar att alltid söka djursjukvård.
Saknas motgift
Under de senaste åren har man börjat ge hundarna serum, ett motgift som är framtaget för människor men som är mycket effektivt hos hundar. Det finns dock inte på alla kliniker.
– Serum är jättebra men det finns två problem med det. Dels är det dyrt, en dos kostar cirka 6 000 kronor, och det andra problemet är att det inte görs i några större mängder för människor, säger hon.
Det gör att det kan vara ont om serum för alla ormbitna hundar och katter, särskilt när säsongen pågått ett tag.
– Vi måste hushålla med det för vi har inte att ge till alla, även om djurägarna vill.
Oftast går bra dock även när djurägare avstår serum, säger Tidholm, och det faktum att så många söker vård gör att få hundar dör av ormbetten.