Rått kött och bär bäst för hundmagen

Att ge valpen ben och rester från middagsmaten i stället för torrfoder kan minska risken för att hunden får magproblem som vuxen, enligt en studie av forskare från bland annat Helsingfors universitet.

Hunden Lyra festar på ben och brosk. En måltid som kan gynna henne i framtiden.

Hunden Lyra festar på ben och brosk. En måltid som kan gynna henne i framtiden.

Foto: Egil Björkman/TT

Djur2023-02-12 19:00

Forskarna har samlat in uppgifter om runt 8 000 hundar av olika raser i Finland. Hundägare har fått rapportera vad de matat sina hundar med och hur ofta de fått olika typer av kost.

I studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, fokuserar forskarna dels på valpperioden när hundarna var 2–6 månader gamla och dels på när hundarna var 6–18 månader, motsvarande tonårsperioden.

Kronisk sjukdom

Via ägarna tog man reda på hur många av hundarna som rapporterats haft kronisk inflammatorisk mag- och tarmsjukdom senare i livet. En sjukdom som ofta leder till kräkningar, diarréer och viktminskning hos hunden – och som ibland jämförs med den inflammatoriska tarmsjukdomen IBD som drabbar människor.

Det visade sig att hundar som matats med icke-processad, köttbaserad mat som rått kött, inälvsmat, fisk, ägg, kokt potatis och ben – men även grönsaker och bär och rester från mattes och husses mat – i lägre utsträckning drabbades av tarmsjukdomen än de som matats med ultraprocessad hundmat som torrfoder.

Blåbär kan göra susen

Av de som matats med icke- eller lättprocessad mat och rester under valp- och tonårsperioden minskade risken att drabbas av sjukdomen med 22 procent, enligt studien. Allra bäst skydd tycks råa ben och brosk ge, speciellt om det gavs valparna dagligen.

Även bär tycks skydda mot magproblemen. Forskarna noterar att det främst handlar om blåbär som hundarna, bosatta i Finland, har ätit i skogen.

Att ge valpar ultraprocessad mat dagligen kopplades enligt studien till en 117 procents ökad risk att utveckla kronisk mag- och tarmsjukdom. Även torkade djurskinn som hundar tuggat på, och som behandlats på olika sätt, ökar enligt studien risken för sjukdomen.

Valpar löper, enligt forskarna, därmed en minskad risk att drabbas av mag- och tarmproblem längre fram om de ges en varierad och icke-processad kost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!