Rättegång i jaktbrottshärva blir av

Rättegången i jaktbrottshärvan, där bland andra företagsledaren Karl Hedin är åtalad, kommer att inledas som planerat. Advokaterna hade begärt att den skulle skjutas upp efter att ny bevisning lämnats in i målet.

Huvudförhandlingen i Västmanlands tingsrätt i målet om jaktbrott var planerad att inledas nästa vecka. Arkivbild.

Huvudförhandlingen i Västmanlands tingsrätt i målet om jaktbrott var planerad att inledas nästa vecka. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Djur2021-02-17 15:07

I ett beslut som publicerades på onsdagen skriver rådmannen David Viktorsson Harrby att förhandlingen i målet ska inledas som planerat den 22 februari.

I målet är två personer, en av dem Karl Hedin, åtalade för grovt jaktbrott misstänkta för att ha jagat varg den 26 oktober 2018.

Ytterligare en man och en kvinna åtalas, tillsammans med Karl Hedin, misstänkta för att vid ett annat tillfälle ha hanterat giftet karbofuran i syfte att döda varg.

Gick till polisen

Den åtalade kvinnan var den som först gick till polisen med uppgifter om att Karl Hedin och andra ägnade sig åt olaglig jakt.

Kvinnan tog senare tillbaka sina uppgifter och åtalades då i stället själv för medhjälp till förberedelse till jaktbrott eftersom hon ska ha varit behjälplig i hanteringen av giftet.

Den bevisning som lämnades in i måndags av Karl Hedins försvarare Sven Severin gäller kvinnan och påverkar, enligt Severin, hennes trovärdighet som vittne.

Det handlar om att kvinnan ska vara misstänkt i en förundersökning rörande ett annat grovt brott utan koppling till jaktbrottshärvan.

Anmält hinder

Kvinnans försvarare Thomas Jönsson lämnade på tisdagen in ett yttrande till Västmanlands tingsrätt där han hävdar att det föreligger hinder mot den planerade huvudförhandlingen.

– Dels för att det inte går att bemöta den bevisning som åberopas avseende en annan förundersökning där hon eventuellt är misstänkt. Den andra anledningen är att min klient har en vacklande hälsa. Det här är en sådan omständighet som gör att vi kan inte hålla förhandling med henne för närvarande, sade Thomas Jönsson.

Även övriga åtalades försvarare har meddelat att de anser att den nya bevisningen utgör ett hinder för att genomföra förhandlingen. Endast åklagare Lars Magnusson har meddelat att han är redo att genomföra rättegången.

I beslutet om att förhandlingen ska inledas som planerat skriver David Viktorsson Harrby:

"Vad som anförts om att NN eventuellt skulle vara föremål för förundersökning avseende andra brottsmisstankar än de som är föremål för prövning i detta mål medför enligt tingsrätten inte att det för närvarande föreligger hinder mot huvudförhandling".

Åklagaren Lars Magnusson välkomnar beslutet att genomföra förhandlingen.

– Det var bra, jag tyckte inte att det förelåg några hinder för förhandling. Hon har blivit ifrågasatt tidigare så det här var bara en sak till, säger han till TT.

Fakta: Detta har hänt

Turerna i jaktbrottshärvan kring Karl Hedin har varit många och trassliga och tog sin början i slutet av oktober 2018.

Efter en tids spaning slog polisen till och grep och anhöll fyra personer misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. Enligt åklagaren skulle en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp hade inte hittats.

Polisen kom de misstänkta jägarna på spåren genom ett tips och hade innan gripandena jobbat med utredningen i flera månader. Gruppen misstänktes för att ha illegalt jagat och dödat lodjur och varg.

Polisen hade bland annat använt sig av hemlig telefonavlyssning för att avslöja den illegala jakten. Efter att samtliga misstänkta släppts på fri fot efter omkring en månad i häktet polisanmälde Karl Hedin åklagaren Lars Magnusson.

Polisanmälan gällde främst den avlyssning som bedrivits mot de misstänkta. Enligt Hedin hade åklagaren begått tjänstefel när han använde sig av åtgärden eftersom straffvärdet på brottet inte var tillräckligt högt för att motivera det.

Anmälan mot Lars Magnusson lades dock ner av särskilda åklagarkammaren.

Den 70-årige Karl Hedin är en välkänd profil inom näringslivet. Han är ägare till trävarukoncernen AB Karl Hedin, som bland annat driver en bygghandelskedja, sågverk samt förädlar skog.

Han har också gjort sig känd som en aktiv debattör i vargfrågan, kritisk till den förda rovdjurspolitiken och förespråkare för en minskad vargstam. Han har föreläst om detta, och skrivit flera böcker på temat.

Huvudförhandlingen i målet var planerad att starta den 22 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om