Coronatider har blivit hundtider för många svenskar. Under våren var antalet nyregistreringar i Jordbruksverkets hundregister tio procent högre än förra året, och besöken på Svenska kennelklubbens hemsida köpahund.se fördubblades.
Många har varit hemma med sina fyrbenta vänner – men vad händer när samhället så sakteliga börjar återgå till det normala?
Anders Hallgren, hundpsykolog och författare till en mängd böckerom hundars beteende, tror att det här på sikt kan bli ett problem.
– Skaffar man hund när man jobbar hemma får man låta bli att återgå till arbetet. Man kan inte lämna hunden ensam hemma. Men fortsätter man att jobba hemma är det jättebra att ha en hund som gör att man kommer ut på promenader.
Hunddagis en nödlösning
Enligt svensk lag ska en hund inte lämnas ensam mer än som mest sex timmar per dag. Om det inte är möjligt när husse och matte ska återgå till jobbet återstår inte många lösningar.
– Då måste man skaffa ett nytt hem till hunden eller ta till nödlösningen hunddagis, säger Anders Hallgren.
TT: Varför ska hunddagis ses som en nödlösning?
– Många använder hunddagis, men det är inte bra för hunden. De härstammar från vargar, och vargar lever familjeliv. Det behöver hunden också göra.
Göm godsakerna
Förutom att hunden lider av att lämnas ensam under långa tider kan ett problem när många återgår till jobbet bli aktiveringen. A och O för en harmonisk hund är fysisk och mental aktivering, säger Anders Hallgren, och ger tips på hur man enkelt kan aktivera sin hund:
– Göm ett 30-tal små godsaker i ett rum. Det tar ett par minuter för dig, men kanske 20 minuter för hunden att leta efter dem. Det gör att hunden måste tänka och aktiveras mentalt.
Att hunden får ge sig ut och röra på sig länge är också viktigt.
– En hund behöver komma ut på ordentliga promenader, flera gånger om dagen. Lite beroende på storlek bör en hund vara ute sammanlagt två till två och en halv timme varje dag.