Så agerar du i mötet med en älg

Njut av mötet på avstånd och koppla din hund. Under hösten när den fredliga, men nyfikna, älgen är mer synlig finns ett antal råd för att undvika en attack.

De få situationer en älg blir aggressiv finns det ofta en hund med i bilden. Arkivbild.

De få situationer en älg blir aggressiv finns det ofta en hund med i bilden. Arkivbild.

Foto: Paul Kleiven

Djur2022-09-20 19:23

Under perioden mellan september och november brukar människans möten med en älg bli vanligare. Att brunstsäsongen gör att både älgkor och tjurar är på jakt efter en ny partner är en orsak till det, födan en annan.

– Vid den här tiden så är maten lite bättre, det finns gott om frukt i trädgårdarna och mycket bär och buskar som smakar gott, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Drar bak öronen

Ett närmande handlar för det mesta om ren nyfikenhet från älgens sida. De få situationer när det övergår i aggressivitet finns allt som oftast en hund med i bilden.

– Det vanligaste är att man är ute och går med hunden och den stöter på en älg, och älgen tänker att den här hunden ska jag skicka tillbaka någonstans. Då står vi ofta där och hunden söker skydd hos oss, säger Göran Ericsson.

Mötesplatsen med skogens konung är ofta på gångbanan eller i joggingspåret. Ett tecken att hålla ögonen på är om älgen sakta sänker huvudet och drar bak öronen – då har man kommit för nära.

– Försöker man att ta sig förbi så riskerar man att komma för nära älgens komfortzon, och då gör den ett utfall. Älgen gör sällan ett aktivt utfall i syfte att skada, men i vissa fall så kan klövarna träffa dig om du står för nära, säger Göran Ericsson.

Försöker känna doften

Anledningen till att älgen i många fall inte har bråttom därifrån beror på att den vill ta reda på vad den har mött genom ledtrådar som ljud och dofter. Att då försöka runda älgen är bara dumt, menar Göran Ericsson.

– Då får man faktiskt gå en annan väg eller vänta tills älgen passerar. Står den kvar är det troligtvis för att den inte känner lukten, säger han och ger råden:

– Gör ljud, prata högt, backa därifrån och håll koll på älgen. Se till att hunden är kopplad och låt den inte springa lös.

Då och då går att läsa om att en älg har gått till anfall mot en människa. Någon statistik över älgattacker förs inte, men att företeelsen skulle bli vanligare tror inte Göran Ericsson.

– Man måste vara ödmjuk och ha respekt för ett stort djur. Ett stort djur är inte gulligt, men heller inte elakt. Njut av mötet med en vild älg en bit ifrån.

Fakta: Den svenska älgen

Med en population på mellan 250 000 och 360 000 har Sverige världens tätaste älgstam, räknat på antal älgar i relation till befintlig skogsmarksareal.

Älgar finns överallt i landet, utom på Gotland.

På hösten under älgjakten skjuts runt 80 000 av dem (i år färre på grund av en minskad stam).

Älgkor blir brunstiga från slutet av september, ju senare ju längre norrut man kommer. Kon är sedan dräktig i åtta månader innan kalvarna föds, vanligen i maj eller juni.

Älgar hävdar inte revir. I stället har de så kallade hemområden, ett bestämt område som älgen väljer att leva i under en viss tid. Typiskt är att den under året förflyttar sig mellan sommar- och vinterbeten.

I norr har älgarna som regel större hemområden än i söder.

Källor: Skogforsk och SLU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!