Så gör du om du möter ett vildsvin i skogen

Ha vinden i ryggen, prata högt och håll hårt i hunden. Att stöta på ett vildsvin i skogen är ovanligt och attacker på allmänheten sker ytterst sällan, enligt Svenska jägareförbundet. Här är de bästa tipsen för att undvika närkontakt om du ändå är orolig.

Att stöta på ett vildsvin i skogen är ovanligt, men det gäller ändå att tänka efter – särskilt om man har hund med sig. Arkivbild.

Att stöta på ett vildsvin i skogen är ovanligt, men det gäller ändå att tänka efter – särskilt om man har hund med sig. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Djur2022-08-18 19:00

På onsdagen hittades en jägare död i Eksjö kommun. Troligtvis avled mannen efter att han blivit skadad av ett vildsvin, enligt polisen. Det skulle i så fall vara första gången det sker i Sverige i modern tid, berättar Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

– Jag känner till fall i Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Men i samtliga fall där vi haft allvarliga skador eller dödsfall så är det jägare som drabbats, och det beror på att vildsvinen som attackerar är skadade, säger han.

Som privatperson behöver man inte oroa sig när man är ute i skogen. Vildsvinen är aktiva på nätterna och vilar ofta långt ute i vassar eller i väldigt täta ungskogar på dagarna.

– På sommaren kan man se dem under ljusa kvällar och morgnar, men normalt är de bara ute och går när det är mörkt. Det är ganska ovanligt att man stöter på vildsvin om man inte som jägare aktivt söker efter dem, säger Ligné.

Märks ofta inte

Svenska jägareförbundet har i sitt arbete med sändarförsedda vildsvin kunnat se att vildsvinen ligger kvar i sina gömställen där de känner sig trygga under dagarna, även om det kommer människor nära. Daniel Ligné tror att många människor någon gång varit nära ett – utan att veta om det.

– De är inte som en älg som springer så fort de känner vittring. Vi hade en vildsvinssugga intill den stora cykelvägen in till Lund där det passerar tusentals människor varje dag inom tio meter från henne, men det var aldrig någon som märkte det, säger han.

Är man ändå orolig som bär- eller svampplockare finns det knep att ta till. Vildsvin ser väldigt dåligt men hör bra och har ett gott luktsinne. När man är ute i skogen gäller det därför att sjunga eller prata högt för att skrämma bort dem, samt att ha vinden i ryggen så att djuren känner ens doft innan man kommer för nära.

Kan skenanfalla

Det har funnits incidenter där lösa hundar letat upp vildsvin och retat upp dem, så att de sedan följt efter när hunden sprungit tillbaka till sin husse eller matte, berättar Daniel Ligné. Det gäller därför att hålla koll på vovven.

– Det är förbjudet att ha annat än jakthundar löst springande i skog och mark. Du får ha hunden lös, men den ska inte vara längre bort än koppellängd och under uppsyn, säger han.

TT: Vad gör man då om ett vildsvin plötsligt står framför en?

– Försök håll dig ur vägen och gå därifrån. Vildsvin, precis som björnar, kan göra så kallade skenanfall och rusa fram mot dig. Men 999 gånger av 1 000 så kommer de att tvärnita. Backar man då förstår de att budskapet gick fram.

Man ska också försöka ta sig ut på öppen mark, så att vildsvinet har möjlighet att springa därifrån. Men risken att drabbas av en vildsvinsattack är liten, poängterar Daniel Ligné återigen.

– Jag brukar säga till folk som är oroliga att det absolut farligaste om du åker ut och plockar svamp, det är bilresan dit och hem.

Fakta: Vildsvin

Enligt Svenska jägareförbundet finns det just nu cirka 300 000 vildsvin i Sverige. Men antalet varierar stort under året i takt med att jakten pågår, och i vinter väntas de vara omkring hälften så många.

Vildsvin är inte lika långa som tama grisar, däremot högre och mer kompakta. De har mörkbrun borstig päls och hanen, galten, har betar som den kan försvara sig med.

Ett fullvuxet vildsvin i Sverige blir cirka 1 meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Suggan, honan, väger vanligtvis över 100 kg och galten kan väga uppemot 200 kg.

De svenska vildsvinen utrotades på 1600-talet men finns i dag på flera håll sedan vildsvin rymt från djurparker och andra inhägnader.

Källa: Svenska jägareförbundet, Ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!