Så undviker din hund onödiga veterinärbesök

Precis som människor får hundar sår på kroppen eller magproblem ibland. I många fall kan ägaren undvika kostsamma veterinärbesök genom att ha ett djurapotek hemma.

Med hjälp av en första hjälpen-låda kan din hund undvika dyra veterinärbesök. Arkivbild.

Med hjälp av en första hjälpen-låda kan din hund undvika dyra veterinärbesök. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2022-07-09 13:00

Insektsbett, hudinfektioner och sårskador är några vanliga åkommor som hundägare ringer och rådfrågar djurskötarna om. Men det överlägset största problemet bland hundar är kräkningar och diarré.

– Skulle man få hundar att inte äta skräp ute skulle säkert veterinärbranschen märka av det, säger Alinda DallaSanta, legitimerad djurskötare och callcenter-chef på Djurens vårdguide.

Kontroversiellt botemedel

Kräkningar och diarré är de vanligaste orsakerna till att hundar behöver stationär vård på djurklinik, och den enskilt största orsaken till att försäkringsbolagen betalar ut pengar, enligt Alinda DallaSanta. Djuren åker ofta in akut till djursjukhuset där de kan få dropp, röntgas och tar blodprover. Inte sällan får hundarna även stanna några nätter.

– Har man bara rätt grejer hemma så slipper man det. En upprörd mage blir inte mindre upprörd av att läggas in på ett djursjukhus med all den stressen som det innebär.

I en första hjälpen-låda för hundar rekommenderar djurskötaren bland annat ett lite udda botemedel för att få bukt med just kräkningar.

– Överallt står det att man ska ge vatten i små portioner, och det är inte fel, men det som är absolut snällast mot magen är majsvälling för små barn.

På djursjukvårdsföretaget Anicuras hemsida står det att hundägare ska undvika att ge djuret välling vid kräkningar och diarré. Anledningen är att de flesta sorter innehåller mjölkprodukter och laktosen är svår för hundarnas mage att bryta ner.

– Jag har jobbat så länge med det här och i min värld har det här funkat i alla tider. Nu finns det laktosfria alternativ, säger Alinda DallaSanta.

Kostsamma veterinärbesök

Ett husdjur kan bli sjukt eller skada sig när man minst anar det, och det är viktigt att komma igång med behandling i tid. Därför kan det vara fördelaktigt att ha ett hemapotek. Men samtidigt uppmanar Alinda DallaSanta hundägaren att rådfråga en djurskötare innan en behandling i hemmet påbörjas.

– Det gäller att veta hur det ska användas för att det ska bli effektivt och rätt. Och för att man inte ska behandla i situationer där man egentligen bör åka in.

Men när det gäller just sårskador, kräkningar och diarré finns det metoder för hundägaren att behandla hunden själv – och eventuellt undvika ett veterinärbesök.

– Att utrusta sig med rätt saker och få information om hur de används kommer att göra stor skillnad för djurägarens veterinärkostnader, det är jag helt säker på.

Fakta: Innehållslista för ett djurapotek hemma

Djurens vårdguide rekommenderar djurägare att ha ett hemapotek. Innan behandling påbörjas rekommenderas även att rådfråga en djurskötare, eller en veterinär.

Vid behandling av ögon ska ägaren alltid rådfråga en djurskötare eller veterinär.

För mage:

Laktosfri majsvälling

Probiotika, som exempelvis Canikur tuggtablett (hund) eller Prokolin advanced

Gastrointestinalfoder (I stället för ris och fisk som ofta ges till djur med dålig mage)

Matningsspruta

För sår:

Spolvätska för sårrengöring

Klorhexidinlösning

Natriumklorid

Alsolsprit

Vetrap självhäftande, lätt vattenavstötande bandage

Tejp som inte fastnar i pälsen

Kompresser

Krage

Övrigt:

Termometer

Bedövningssalva

Fästingplockare

Microlax vid förstoppning

Ögonskölj

Noviform ögonsalva för lindrig ögonirritation

Källa: 2288 Djurens vårdguide

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!