Saiva årets bragdhund – räddade hjälplös matte

Den elva år gamla finska lapphunden Saiva tog sig två kilometer till närmsta granne när hennes matte låg hjälplös i kylan. För sin insats har Saiva utsetts till årets bragdhund.

Utmärkelsen årets bragdhund 2023 tilldelas den elva år gamla finska lapphunden Saiva.

Utmärkelsen årets bragdhund 2023 tilldelas den elva år gamla finska lapphunden Saiva.

Foto: Yvonne Ekholm/Svenska Kennelklubben/TT

Djur2023-11-28 05:45

Anne-Christina Ström blev liggande med bruten höft utanför sitt hus i minusgrader efter en halkolycka. Ingen hörde hennes rop på hjälp och hennes mobil låg kvar i huset. Det var då som Saiva på eget bevåg fattade beslutet att gå till grannen för hjälp.

"Hon som aldrig går någonstans annars, hon måste ha legat och funderat, känt att hon måste göra något. Hon är pigg men hon är ju gammal, så att hon tog sig hela vägen – det är otroligt", säger Anne-Christina Ström i ett pressmeddelande.

När grannen upptäckte Saiva försökte hon ringa Anne-Christina Ström, men fick inget svar. Hon åkte över för att se om något hade hänt.

Saivas matte hade redan förlikat sig med tanken att livet var slut när hon hittades – kraftigt nedkyld med en temperatur på 35 grader. Men tack vare Saiva var hon vid liv – vilket hon är evigt tacksam för.

"Jag fick en stor klump i magen och började nästan gråta för hon är så värd det. Det är jätteroligt! Fantastiskt!", sade Anne-Christina Ström när hon fick beskedet om utmärkelsen.

Utmärkelsen har delats ut av Svenska Kennelklubben sedan 1989.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!