Sigge är Sveriges vanligaste kattnamn

Sedan årsskiftet är det obligatoriskt för kattägare att märka och registrera sina djur hos Jordbruksverket. Enligt det nya registret är Sigge det vanligaste namnet bland svenska missar.

En katt i Hägersten i södra Stockholm. Arkivbild.

En katt i Hägersten i södra Stockholm. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg/TT

Djur2023-06-14 18:57

Hittills har 221 000 ägare registrerat 336 000 katter, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Men eftersom det uppskattningsvis finns ungefär 1,4 miljoner katter i Sverige är det bara var fjärde katt som har registrerats.

Nästan hälften av dem registrerades under de två första veckorna på året – vilket också ledde till att myndighetens hemsida kraschade under trycket.

"Det är ett långsiktigt arbete att få in alla katter i registret. Samtidigt är det, utifrån att det snart gått ett halvår, viktigt att understryka att det faktiskt är lag på att den som äger en katt också ska registrera den i Jordbruksverkets kattregister", säger Anders Elfström, enhetschef vid verket.

Av materialet som finns att tillgå i dag framgår bland annat vanligaste namnen. I topp finns Sigge, följt av Doris och Simba, Vanligaste rasen är med förkrossande majoritet huskatt (bondkatt/blandras/tamkatt). Därefter följer ragdoll som tvåa och maine coon som trea.

På länsnivå är det Västra Götaland som leder statistiken för flest registrerade katter, drygt 54 000, före Stockholm och Skåne.

På kommunnivå är Stockholm i topp, före Göteborg. I botten finns Sorsele i Lappland, där det endast registrerats 26 katter.

Fakta: Vanligaste namnen och raserna

Antal registrerade katter: 336 000 av uppskattningsvis 1,4 miljoner.

De vanligaste namnen är Sigge (3 039 katter), Doris (2 823) och Simba (2 475). Sedan följer i fallande skala Elsa, Selma, Maja, Luna, Nisse, Sally och Morris.

Vanligaste raserna är huskatt (258 380 katter), ragdoll (16 092) och maine coon (9 308). Sedan följer sibirisk katt, norsk skogkatt, brittisk korthår, helig birma, bengal, devon rex, neva masquerade.

Källa: Jordbruksverket


Fakta: Det här gäller för kattägare

Den 1 januari trädde en lagändring i kraft som innebär inrättandet av ett kattregister. Från och med den 2 januari öppnade Jordbruksverkets e-tjänst för att registrera katter.

För att registrera din katt behöver den först vara märkt antingen med chip eller örontatuering av en veterinär. Man kan även gå till en id-märkare med godkänd utbildning.

Den som har katter utanför hushållet eller i kommersiellt syfte ska registrera anläggningen där djuren hålls.

Kattungar ska vara märkta och registrerade innan de är fyra månader gamla.

Ålderstigna katter, som är födda tidigare än den 1 januari 2008, behöver inte märkas.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!