Sir Vääs infångad – "we got him"

Drygt en vecka på rymmen fick räcka. Skansen-Akvariets kungskobra Sir Vääs är infångad. Till slut kröp han själv tillbaka.

Kalle Melkersson, reptilexpert på Tropicariet i Kolmården, deltog i jakten på kungskobran Sir Vääs, numera kallad Houdini.

Kalle Melkersson, reptilexpert på Tropicariet i Kolmården, deltog i jakten på kungskobran Sir Vääs, numera kallad Houdini.

Foto: Skansenakvariet

Djur2022-10-30 08:49

"We got him back!" skriver Skansen-Akvariet i ett pressmeddelande. Under söndagsmorgonen tog den veckolånga jakten på ormen slut.

– Det känns väldigt bra att få avbryta den här jakten. Han har ju tröttat ut medarbetarna här, så det är väldigt skönt, säger akvariets chef Jonas Wahlström.

Under fredagen och helgen har Skansen med hjälp av avloppskameror och Tullverkets röntgenkameror försökt lokalisera Sir Vääs, eller Houdini som kungskobran numera kallas.

Det visade sig att ormen befann sig i en mellanvägg i närheten av det terrarium han rymde från. Trots det har Sir Vääs lyckats hålla sig undan spanarna och varit minst sagt svårfångad.

"En gång stack han till och med ut huvudet genom en lucka", skriver Skansen-Akvariet, men strax därpå slingrade han sig vidare till nästa gömställe.

"Petat med råttdoft"

Enligt Akvariet återvände den 2,5 meter långa reptilen till slut på egen hand till sitt hem.

– Det vart lite mycket buller runt omkring, när vi gjorde hål i väggarna för att komma åt honom. Och till slut gav han upp, säger Jonas Wahlström.

– Vi har petat med råttdoft, så det fanns en viss förhoppning att han skulle komma tillbaka, säger han.

Efter att ha blivit säkrad befinner sig kobran nu i "rumsarrest".

Har legat och vilat

Det var förra lördagen som ormen lyckades smita ut genom ljusarmaturen i taket på det terrarium han placerats i ett dygn tidigare. Förhoppningen var att man ville få till en parning med en av Skansens andra ormar. Men Sir Vääs ville annorlunda.

Jonas Wahlström ser tillbaka på en hektisk vecka i jakten på kungskobran, som är världens längsta giftorm.

– Det där är en lugn art, så han har legat och vilat hela tiden. För oss har det varit mer stressande. Nu är vi väldigt glada att kunna öppna igen.

Akvariet öppnade på nytt klockan 11 på söndagen efter att ha haft stängt hela veckan på grund av rymningen. Kobran kan däremot inte ses igen förrän på måndag.

Fakta: Kungskobran

Kungskobran är världens längsta giftorm och kan bli upp till 5,5 meter lång.

Arten är aggressiv. Betten är mycket farliga eftersom djuren producerar stora mängder gift. Kungskobran äter i huvudsak andra ormar.

Kungskobran lever framför allt i skogsområden i Indien, delar av sydöstra Asien och indonesiska övärlden samt på Filippinerna. Ormarna påträffas i regel i närheten av vatten.

Källa: Ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!