Under söndagen har ytterligare fyra vildsvin konstaterats smittade med afrikansk svinpest, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
De flesta av de nya fallen har hittats i området runt det första positiva fallet, dit sökandet till en början har fokuserats.
Ett av fallen, hos ett kadaver som hittades innan det aktiva sökandet drog i gång, har dock påvisats cirka 300 meter in i Norbergs kommun, alltså lite längre bort. Men det är fortfarande inom det som SVA bedömer som "kärnområdet".
– Än så länge är de koncentrerade till det område som vi tror är kärnområdet, men vi har inte letat så mycket runt omkring så vi kan inte säga så mycket, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA, till TT.
Sökområdet kommer att utökas allt eftersom, enligt Karl Ståhl.
– Vi hoppas att området där vi hittar positiva fall inte ska vara så stort, och vi hoppas verkligen inte att vi ska behöva utöka det stora området. Men det kan vi inte garantera, säger han.
I månader
Sedan virussjukdomen afrikansk svinpest konstaterades i ett prov från ett dött vildsvin i trakten av Fagersta i onsdags, har det pågått ett intensivt arbete för att ta prover och bromsa smittspridning. På lördagen konstaterades smittan hos två vildsvinskadaver, samtidigt som jägare sökte efter fler djurkroppar och sjuka djur.
Afrikansk svinpest drabbar såväl vildsvin som tamgrisar, och smittade djur dör oftast inom en vecka. Sjukdomen drabbar dock inte människor.
På söndagen fortsatte ett 20-tal jägare sökandet efter fler djurkroppar, i det område där smittade djur hittats.
– Så länge vi hittar kadaver kommer sökandet att fortsätta. Det kommer att pågå länge, i månader, säger Karin Olofsson-Sannö, biträdande statsveterinär på SVA.
SVA, Jordbruksverket och Jägareförbundet planerar nu för hur arbetet ska kunna fortgå en lång tid.
– Det handlar om hur man ska få fram människor som kan gå ut i skog och mark, och hur det ska gå till. Just nu är det frivilliga som är ute, och det finns ju en begränsning i hur länge de orkar, säger Karin Olofsson-Sannö.
Stora resurser
Hon konstaterar att arbetet för att stoppa smittan kräver stora resurser i flera led.
– Det är mycket provmaterial som ska ut, det är många som behöver vara på plats, kadaver ska ut ur skogen och brännas. Absolut att det kommer att kosta mycket pengar.
Upptäckten av svinpest har också lett till att restriktioner i en stor del av Västmanland och en mindre del av Dalarna. I det 1 000 kvadratkilometer stora området får allmänheten inte vistas ute i skog och mark.