Sjuka vildsvin ska skjutas i helgen

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) söker efter fler fall av svinpest hos vildsvin i området runt Fagersta.
–Vi kommer att jobba tillsammans med jägarna, säger statsepizootolog Karl Ståhl.Sjuka djur som hittas ska skjutas, och alla kadaver ska provtas och sedan brännas i en mobil anläggning som förs till platsen.

Erik Ågren, biträdande statsveterinär SVA och Emil Wikström-Lassa, doktorand SVA, tar prover från ett vildsvinskadaver som påträffas på en väg i ett skogsområde i Västmanland utanför Fagersta under fredagen.

Erik Ågren, biträdande statsveterinär SVA och Emil Wikström-Lassa, doktorand SVA, tar prover från ett vildsvinskadaver som påträffas på en väg i ett skogsområde i Västmanland utanför Fagersta under fredagen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Djur2023-09-08 09:04

På en landsväg utanför Fagersta kliver doktoranden Emil Wikström Lassa ned i diket, iklädd gummistövlar och skyddsdräkt.

I diket ligger ett vildsvinskadaver och ruttnar. Det stinker, och kroppen är fylld av larver och täckt av flugor. Delar av vildsvinet ska skickas på analys till Uppsala, resten trycks in en plastsäck i väntan på bränning.

– Jag kan tänka mig att många som inte är vana vid att obducera djur, att själva hanteringen kan upplevas äcklig, säger han till TT:s utsände, och fortsätter:

– Just nu är intresset att diagnosticera och lära oss så mycket av möjligt så fort som möjligt för att kunna begränsa det tar över, så man tänker inte på att det är luktar illa, utan man fokuserar på sin uppgift.

Han har studerat svinpesten i bland annat England. Nu får Emil Wilström Lassa nytta av kunskaperna på hemmaplan.

– Det är en sjukdom det forskas mycket på, där man försöker att ta fram ett vaccin för att bättre bekämpa den. Just rädslan att få in det i Sverige är en anledning till att man valt att lägga forskningsmedel på det, säger han.

Sjuka grisar ska skjutas

Karin Olofsson-Sannö är biträdande statsveterinär på SVA och befinner sig också på platsen. Hon säger att svinet kan ha blivit påkört.

– Men vi har en konstaterad smitta av afrikansk svinpest i närheten, som talar för att det kan vara smittat.

Under lördagen ska utbildade jägare delta i ett organiserat sök i området, i jakt på fler döda och sjuka vildsvin.

– Det här är en sjukdom som går ganska fort, så vi misstänker att det kan finnas döda grisar i markerna, och i första läget ingår också att skjuta av eventuella sjuka djur, säger hon.

TT: Hur viktig är den här frågan med svinpesten?

– Den är enorm, den påverkar i så många led, säger hon.

För själva vildsvinsstammen lokalt så kommer de att dö av sjukdom, och även att skjutas av. För jägare, skogsägare och alla andra kan inte nyttja eller vistas i skogen. Och grisägare påverkas också, berättar hon.

– Det här är en oro som vi haft i flera år att vi ska in en sjukdom, säger hon.

Jordbruksverket har mobila anläggningar förberedda som gör att bränningen på plats, vilket Aftonbladet först rapporterade om, kommer att kunna inledas fort.

Kan ta månader

Arbetet med att söka efter döda vildsvin kommer i ett första skede att pågå några veckor, men kan komma att fortsätta i månader, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

– Vi har träffat de lokala jägarna och haft en möte på Folkets hus, gått igenom hur vi ser på situationen och att vi är väldigt beroende av jägarna, säger han.

Under torsdagen införde myndigheterna hårda restriktioner i ett stort område i Mellansverige efter upptäckten av afrikansk svinpest hos ett dött vildsvin. De nya reglerna gäller tills vidare.

Sju döda djur

Avgränsningarna för den smittade zonen inbegriper bland annat tätorterna Norberg, Fagersta, Ramnäs och Virsbo. Restriktionerna omfattar ett område på 100 000 hektar och man får gå tillbaka till exempelvis utbrotten av mul- och klövsjuka på 1950-talet för att hitta något liknande.

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tycker det är bra att myndigheterna "tar i från början".

– Man vidtar alla åtgärder enligt de handlingsplaner som finns. Det är viktigt att man tar i från början för att bekämpa det här, säger han.

Verksamheter som berörs av restriktionerna kan komma att få ekonomiskt stöd, säger Kullgren.

– Drabbas man av beslut som staten fattar vid sådana här lägen kan man vara berättigad till stöd. Allt det här kommer Jordbruksverket att uppdatera på sin hemsida.

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom.

– Den är väldigt dödlig, och om man inte begränsar den slår den ut stora delar av grispopulationen. Och man vill verkligen inte ha in det här i tamgrisproduktionen, då måste man slå ut alla grisar. Det har stora ekonomiska konsekvenser, och innebär ett stort djurlidande så klart, säger Emil Wikström Lassa.

Människor eller andra djurslag drabbas inte. Sjukdomen har aldrig tidigare konstaterats i Sverige.

Fakta: Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar med allvarlig sjukdom som följd och död oftast in om en vecka.

Bland symtomen finns feber, blödningar, vinglighet och dålig matlust.

Sjukdomen drabbar inte människor.

Sjukdomen finns i Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.

Allmänhet och jägare i hela Sverige, men framför allt i Västmanland, uppmanas nu att rapportera in fynd av döda vildsvin till SVA.

Grishållare uppmanas att se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär vid tecken på sjukdom eller ökad dödlighet.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt


Fakta: Restriktioner i den smittade zonen

Detta gäller inom den smittade zonen. Förbud mot:

Jakt – alla typer av vilt.

Aktiviteter som sportevenemang, offentliga tillställningar och överlag där folk vistas i skogen. Exempelvis svamp- och bärplockning.

Alla typer av åtgärder inom skogsbruk.

Att släppa hundar lösa.

Dessutom ska de fordon och maskiner som använts inom lant- och jordbruk i den smittade zonen rengöras innan de förs ut.

Den som håller tamgrisar inom zonen måste se över biosäkerheten och ska kontakta veterinär om djur blir sjuka eller om de drabbas av ökad dödlighet.

Detaljerade restriktioner finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!