Skabb bland skånska vargar

En eller flera av vargarna i det skånska reviret på Linderödsåsen har skabb. Men vargar blir inte lika sjuka av skabb som rävar och lodjur, så länsstyrelsen varnar jägare för att dra slutsatsen att det är fritt fram att skjuta en skabbvarg.

Hos en vuxen varg kan skabbangrepp ofta läka ut, men vargvalpar kan drabbas hårdare. Arkivbild.

Hos en vuxen varg kan skabbangrepp ofta läka ut, men vargvalpar kan drabbas hårdare. Arkivbild.

Foto: Junge, Heiko/NTB/TT

Djur2023-01-26 22:00

Enligt jaktförordningen kan ett frilevande vilt djur i vissa fall få skjutas trots att det är fredat och trots att det befinner sig på någon annans mark. Det gäller om djuret som anträffas är "så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas".

Vilthandläggare David Börjesson understryker i ett pressmeddelande från länsstyrelsen att den som avlossar skotten själv är ansvarig och måste vara helt säker på sin bedömning att djuret är i så dåligt skick att det inte skulle kunna klara sig.

Om en varg skjuts av detta skäl måste man göra en anmälan till polisen och sedan görs den slutgiltiga bedömningen av Statens veterinärmedicinska anstalt, framhåller han.

Hos en vuxen varg kan skabbangrepp ofta läka ut, men vargvalpar kan drabbas hårdare.

"Vi har hittills inte sett någon varg som i nuläget bedöms vara så sjuk att någon åtgärd är motiverad", säger David Börjesson i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!